Stian Eisenträger, Forsvarets forum.
Stian Eisenträger, Forsvarets forum.

Åtte aviser felt i PFU etter klage fra Forsvarets Forum-redaktør

Avisen Agder, Bygdebladet Randaberg & Rennesøy, Gjesdalbuen, Randaberg, Sandnesposten, Strandbuen og Rogalands Avis ble klagd inn etter å ha omtalt savnet barn.

Publisert Sist oppdatert

Åtte aviser har brutt god presseskikk i en savnet-sak. Det konkluderte Pressens Faglige Utvalg (PFU) i en lukket behandling onsdag.

Forsvarets forum-sjefredaktør Stian Eisenträger klaget inn åtte aviser til PFU, for brudd på Vær varsom-plakatens punkt 4.8 om hensyn i omtale av barn. De innklagde avisene er Avisen Agder, Bygdebladet Randaberg & Rennesøy, Gjesdalbuen, Randaberg, Sandnesposten, Strandbuen og Dagsavisen/Rogalands Avis.

Klagen gjelder omtale i avisene av etterlysning fra politiet, som ba om tips fra publikum for å finne et savnet barn.

Eisenträger omtalte sakene i et debattinnlegg hos Medier24 som en presseetisk hjerneblødning.

I sine tilsvar skriver flere mediehus at bildet og artiklene ble publisert i beste mening, for å bistå til at den savnede jenta ble funnet.

Dagsavisen/Rogalands Avis skriver i sitt tilsvar at de erkjente at beslutningen om å publisere slik det ble gjort, i for stor grad var påvirket av at politiet gikk ut med navn og bilde av den savnede i samråd med pårørende.

I sin uttalelse skriver PFU at barn har et spesielt vern, og viser til Vær Varsom-plakatens punkt 4.8 om omtale av barn.

«I den presseetiske vurderingen av denne publiseringen er det sentrale spørsmålet: Hvilke opplysninger var det nødvendig å ha med for at publikum kunne bli godt nok opplyst, veid opp mot den belastningen en slik identifisering kunne medføre for barnet? Ikke minst gjelder dette konsekvenser eksponeringen av navnet på internett kan få for barnet, på både kort og lang sikt.»

De påpeker også at redaksjonene på selvstendig grunnlag skal foreta vurderingene, uavhengig av hva politiet går ut med.

PFU påpeker også at de reagerer spesielt på at flere redaksjoner lot navn og bilde i artikkelen om jenta ble liggende ute lenge etter at jenta var funnet.

Powered by Labrador CMS