Tidligere denne måneden publiserte Avisa Oslo (AO) og Nordre Aker Budstikke en sak hvor dokumentar- og fotojournalist George Kurian fortalte at tre barn skal ha ropt apelyder etter han da han kastet søppel i bydelen hvor han bor.
I etterkant skrev han og samboer, NRK-profil Kristin Solberg, et innlegg om hendelsen i en Facebook-gruppe. Etter dette ble han kontaktet av journalistene i de respektive avisene.
Men noen dager etter publisering hadde AO fjernet saken fra nettet. Nordre Aker Budstikke valgte på sin side å ikke avpublisere. Les hvorfor lenger ned i saken.
– Ekstremt skuffet
Kurian ble overrasket over avpubliseringen fra AO.
– Redaktørene fortalte meg at grunnen var hensynet til at barna ikke skulle bli identifisert. Men artikkelen identifiserer ikke barna. Ett av premissene mine for å være med i saken var at barna ikke skulle på noen som helst måte bli identifisert, sier han til Medier24.
I etterkant av hendelsen skal barna ha unnskyldt seg, og Kurian forteller at han opplevde familiene som ordentlige og sjokkerte over hendelsen.
Han er klar på at utgangspunktet for å være med på saken handlet om å løfte opp problematikken rundt rasisme på et strukturelt nivå i samfunnet.
– Poenget mitt med historien var aldri å eksponere barna. Det handler om hvor utbredt problemene er når slike ting skjer. Barn i dag har tilgang til så mye gjennom telefonene, og vi kan aldri kontrollere hva de ser på.
– Saken handler ikke om å kriminalisere barna, men om hvilke samtaler foreldre og samfunnet skal ha med barna, fortsetter han.
Facebook-posten til Kurian er nå blitt tatt ned av en moderator for å unngå mulig identifisering.
Argumentene til AO kjøper han ikke. Kurian er klar på at pressen har et ansvar og spiller en viktig rolle i å holde diskusjonen om rasisme i livet.
– Jeg ble ekstremt skuffet over grunnen til avpubliseringen. De snakket som om de ikke hadde lest saken. Jeg sa til redaktøren at det virker som de heller ønsker å beskytte seg mot mulige søksmål, enn mitt barns mulighet for å leve i et rasismefritt område.
– Hensynet til barna veier tyngst
Medier24 har forelagt kritikken overfor AO.
Nyhetsredaktør Hanne Taalesen svarer skriftlig på de har fokus på å problematisere rasisme i samfunnet.
– Rasisme er et tema vi tar på stort alvor, og som det er svært viktig å problematisere. Det er noe vi allerede har gjort mye av og kommer til å gjøre i fremtiden i Avisa Oslo, skriver Taalesen til Medier24.
Hun er klar på at Kurian tar opp viktige poenger i saken, og det er viktig at foreldre snakker med barna sine om disse problemstillingene.
AO valgte likevel etter en totalvurdering å avpublisere saken.
– Det ble problematisk at svært unge barn skal måtte være motpart i en slik sak. Selv om de selvfølgelig ikke var identifisert på noe vis, mener vi at det likevel vil være slik at de ville kunne være gjenkjennbare i lokalmiljøet og at vi derfor mente det var mest riktig å avpublisere, skriver Taalesen og legger til:
– Vi mener rett og slett at dette hensynet til barna veier tyngst i dette tilfellet.
AO har fått flere henvendelser om saken, både før de fjernet den – og etterpå.
Taalesen understreker at det er deres egen vurdering som ligger til grunn for avgjørelsen om å avpublisere.
– Skummelt om man ikke skal skrive om en sak
Også avisen Nordre Aker Budstikke ble kontaktet av noen som ønsket at saken skulle bli avpublisert.
De valgte å ikke avpublisere.
– Etter min vurdering var det ikke grunnlag for det. Vår sak bidrar ikke til at noen identifiseres. Mindreårige gutter i dette området er potensielt veldig mange, sier ansvarlig redaktør Karl Andreas Kjelstrup til Medier24.
Da sak ble publisert eksisterte fortsatt Facebook-posten fra Kurian i den interne gruppen. Det er ikke klart om barna var identifisert i kommentarfeltet så lenge posten var aktiv.
– Kan ikke saken til Nordre Aker Budstikke bidra til å identifisere hvis man sammenfatter det med annen informasjon?
– På et prinsipielt plan blir det skummelt om man ikke skal skrive om en sak hvis man kan bruke informasjonen og sidestille det med informasjon man finner andre steder, sier Kjelstrup.
Selv om Nordre Aker Budstikke ikke avpubliserte, gjorde de et par endringer i etterkant av publiseringen.
En av dem var å endre beskrivelsen av Facebook-gruppen slik at den ble mer generell. De endret også beskrivelsen fra en anslått alder til «mindreårige».
– Det er barn som blir omtalt. Hvor stor betydning har det for om saken skulle bli publisert eller ikke?
– Det har hatt stor betydning. Vi ville ikke lagt uten en sak som bevisst identifiserer noen for noe som er en påstand fra en side, svarer Kjelstrup.
Da saken ble publisert visste ikke avisen hvem barna var. Nordre Aker Budstikkes redaktør er klar på at det var umulig å vite hvem de var på det tidspunktet.
– Der og da var det umulig. Da må man eventuelt heller si at man ikke skal publisere saken fordi man ikke vet hvem det er.