Likestillingssenteret KUN i Steigen har analysert tolv utgaver av Avisa Nordlands papiravis. Det er avisa selv som har bedt om å få sin likestilling vurdert i anledning kvinnedagen 8. mars.
Avisen omtaler selv funnene i egen artikkel. Ifølge funnene i papirutgavene fra januar og februar er åtte av tolv hovedoppslag skrevet av menn, og i de fleste tilfeller er det menn som skriver de største artiklene.
Undersøkelsen viser at de mannlige journalistene skriver om sport, politikk, biler, boligmarked, veier, utbygging, trening og skole.
De kvinnelige journalistene skriver om familie, barn, helse, gründere, kjærlighet, vær, musikk- og matfestivaler, skole og barnehage.
KUN fant også åtte bilder av mennesker med annen etnisk bakgrunn enn norsk. Fire av bildene var av Bodø/Glimt-spillere.
Seniorrådgiver i KUN, Tanya Skjønhaug, sier til avisen at de har noe å gå på med mangfold.
Dette har KUN sett på
- Representasjon av menn/kvinner på forsiden
- Antall bilder av menn/kvinner i avisa
- Bilder/artikler om annet synlig mangfold (som etnisitet, religion, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering/ kjønnsidentitet/kjønnsuttrykk)
- Hvem som har skrevet artikkelen som er plassert på forsiden
- Hvem som skriver de største artiklene (minimum to sider) og hva de handler om
- Antall menn/kvinner ansatt i redaksjonen
– Når det gjelder innhold så er det kanskje mer mangfold som må til. Hvis dere hadde hatt litt flere journalister i redaksjonen som representerte andre typer mangfold kunne kanskje de hjelpe til med å se andre perspektiver og andre saker. Så hvis jeg skal oppsummere: mer positivt syn på mangfold som finnes i samfunnet, sier Skjønhaug til avisen.
– Smått pinlig
Konstituert sjefredaktør og administrerende direktør, Markus Rask Jensen, skriver på lederplass at de tar tilbakemeldingen på største alvor.
– Det var ikke overraskende, men likevel smått pinlig på kvinnedagen å presentere disse tallene, sier Jensen, som har bursdag 8. mars, til Medier24.
Han opplever at det er stor oppslutning rundt arbeidet internt, men også stoffet de har forberedt til markeringen.
– Jeg tror det er unison enighet om at dette er noe vi må jobbe mer med. Det har generert entusiasme. Vi har gjort en for dårlig jobb over tid. Da er dette søkelyset litt ubehagelig, men jeg tror også det er veldig nyttig, sier Jensen.
Det er flere årsaker til at avisa valgte å se på seg selv. Blant annet har de en ambisjon om at journalistikken deres skal være like relevant for kvinner som for menn.
– Vi er ikke der i dag. Så ligger det en mistanke om at det ikke står så kjempebra til på dette feltet. Det fikk vi bekreftet, forteller han.
Et viktig punkt han trekker frem er at hvis avisa skal ha noe legitimitet når de retter søkelys mot andre, så er det et greit prinsipp å feie for egen dør.
– Her har vi litt å koste vekk. Det er en liten vekker og belysning av problemstillingen vi skal jobbe videre med og bli bedre på, sier han.
Tas opp til styret
Han forteller at han ble personlig overrasket over hvor stereotypisk oppdelt avisa er når det gjelder stoff og tema. I tillegg mener han at det er for lav andel kvinner i redaksjonen, med ni kvinner av 29 ansatte.
– Det gjenspeiles i stoffet i avisen, sier han.
Avisa scorer også lavt på representasjon i andre grupper og mangfold.
– Der fikk vi passet påskrevet, erkjenner Jensen.
Funnene vil bli løftet inn til styret av administrasjonen, med håp om å strategifeste tiltak for å utbedre situasjonen.
– Man kommer bare så langt med å være sporadisk flink. Det må organisatorisk til for å endre det på sikt, sier han.
Blant annet ser han for seg et styrevedtak om rekruttering.
– Visse grep bør vi gjøre ved enhver rekruttering. Det er naturlig å ta opp til diskusjon, så skal vi begynne arbeidet med å forberede dette, sier han.