Artikulert-sjef Øyvind Eggen.
Artikulert-sjef Øyvind Eggen.

Øyvind sa opp toppjobben for å starte magasin som skal løse et samfunnsproblem

Øyvind Eggen sluttet i Norad-jobben for nærmere fire måneder siden. Nå lanserer han magasinet «Artikulert»: – Offentlige ansatte har høy kompetanse og masse meninger, men de bruker sjelden ytringsfriheten.

Publisert

For nesten fire måneder siden sluttet Øyvind Eggen i jobben sin i Norad for å starte eget magasin, som nå har fått navnet Artikulert.

Han mener at offentlig ansatte er en uutnyttet ressurs i det offentlige ordskiftet i Norge, og peker på at de offentlige virksomhetene ofte har de beste fagmiljøene innen sine felt, men at svært få av de ansatte deltar i offentlig debatt.

– Offentlige virksomheter er ofte de beste fagmiljøene i sine felt. Det er flere hundre tusen offentlige ansatte, men du hører bare noen få hundre av dem i det offentlige ordskiftet, sier han.

Det var motivasjonen for å starte magasinet.

– Det ble påtrengende for meg da jeg var i byråkratiet. Mange av mine kollegaer hadde så mye interessant å si, og mange av dem sa at dette må noen si fra om, men de tenkte ikke på at de kan si ifra selv, forklarer han.

– Derfor ga jeg opp en byråkratkarriere for å prøve å utvide komfortsonen til andre byråkrater slik at flere av dem engasjerer seg offentlig.

Han peker på at offentlige ansatte har ytringsfrihet til å snakke om sitt arbeid, men at svært få gjør det.

– De har ytringsfrihet til å snakke om sitt arbeid, men svært få gjør det. Jeg mener det er et paradoks. Offentlige ansatte har høy kompetanse og masse meninger, men de bruker sjelden ytringsfriheten til å snakke offentlig om sitt arbeid, sier Eggen.

Øyvind Eggen har jobbet i nærmere fire måneder med prosjektet.

Starter alene

Magasinet får støtte fra Fritt Ord til å leie inn en journalist på deltid. Foreløpig er Eggen alene om driften.

– Jeg starter alene. Først vil jeg utforske ytringsklimaet i offentlig sektor og prøve å lokke offentlige ansatte ut av komfortsonen. Målet er at flere offentlige ansatte deltar i det offentlige ordskiftet. Når det skjer, kan vi jobbe journalistisk med bredere spørsmål, særlig hvordan offentlig sektor kan bli bedre, sier Eggen.

Prosjektet starter som et ukesmagasin, gratis i begynnelsen, og abonnementsfinansiert på sikt. Selv har han gitt det et år. Han håper på institusjonelle abonnementer på sikt.

Han er åpen om at forretningsmodellen fortsatt er under utvikling, og at prosjektet er drevet av idealisme.

– Jeg opplever dette som samfunnsnyttig og verdt å prøve. Vi går ut i sommer for å demonstrere konseptet og jobber for å sikre langsiktig finansiering til høsten. Dette er et idealistisk prosjekt som må prøves, sier han.

Går ikke prosjektet, er han klar på hva han gjør:

– Jeg er åpen om at hvis dette ikke går, så kommer jeg til å krype tilbake til forvaltningen, for jeg var en god byråkrat, og jeg kan bli en god byråkrat igjen.

Lav terskel

Eggen vil følge Vær Varsom-plakaten og ha en lav terskel for anonymitet, da mange offentlige ansatte kan oppleve ubehag ved å ytre seg offentlig.

– Vi må ha en lav terskel for anonymitet. Mange kan ikke ytre seg uten å få et stort personlig ubehag, sier han, og fortsetter:

– Men anonymitet vil bare aksepteres der det kan kombineres med saklighet og etterrettelighet, og tilsvarsmulighet eller mulighet for imøtegåelse, sier Eggen.

Han understreker at anonymitet vil være et unntak.

– Men for at dette skal lykkes så er vi nødt til å relativt lav terskel for anonymitet likevel, sier han.

Til orientering: Øyvind Eggen holder til i samme kontorfellesskap som Tjuefire.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS