Tirsdag var redaktør Arne Reginiussen og nyhetsredaktør Rikke Lange i Finnmarksposten i Honningsvåg, og tok seg en tur innom rådhuset for å hilse på ordføreren.
– Det var et uanmeldt møte, men vi tok turen innom, da vi var i området.
Redaktørene ble møtt av både ordfører og kommunedirektør.
– Kommunedirektøren varslet at han ikke ville svare på spørsmål fra Finnmarksposten, at han aldri kom til å gi en uttalelse til oss mer, og at han hadde sagt opp flere av kommunens abonnement på avisen.
– Vi var uønsket
Reginiussen forteller at det ble en veldig spesiell situasjon.
– Det var ingen dialog, og han ville ikke forklare mer, eller gi eksempler. Det var veldig bastant. Og det virket som han ønsket å bruke sin makt til å ramme avisen økonomisk ved å si opp flere av abonnementene.
Etter få minutter ble redaktørene bedt om å gå.
– Han sa at han hadde bedre ting å gjøre enn å snakke med oss, og kastet oss ut. Jeg har vært i mediebransjen i mange år, men jeg har aldri opplevd noe så merkelig. Jeg har aldri møtt kommunedirektøren før, så det ble et veldig rart første møte, forteller han.
Reginiussen forteller at ordføreren hadde en annen tone, og la frem flere eksempler hvor han mente avisen hadde gjort feil i sin dekning.
– Dialogen med ordføreren var mer konstruktiv. Han kom med konkrete saker han var uenig i. Samtidig satt kommunedirektøren i samme rom og nektet å snakke med oss.
– Det er ekstra skadelig når lokalavisa ikke blir gitt tilgang, og blir boikottet av kommunen. Jeg skjønner at det kan være ubehagelig å bli sett i kortene, men dette var ekstremt. Det var ikke rom for misforståelser, vi var uønsket.
Flere saker på vent
Redaksjonsleder Randi Olsen i Finnmarksposten sier at de ikke har oppfattet en konflikt mellom avisen og kommunedirektøren tidligere.
– Nei, ikke som vi har registrert. Men vi har sett at kommunedirektøren ikke vil svare oss når vi tar kontakt. Vi driver en lokalavis som setter lys på politiske saker. Og det har vært en del politisk bråk.
Hun opplever at det har vært en informasjonstrakt i kommunen.
– Ingen sektorledere eller underledere får svare på våre henvendelser. De henviser til kommunedirektøren og han nekter å svare oss. Da gjør det jobben vår veldig vanskelig.
Hun forteller at hun for tiden har tre saker gående hvor det kreves tilsvar fra kommunedirektøren, som nekter å svare.
– Det er et stort problem. Jeg har vært 15 år i lokalavisen og aldri opplevd noe verre enn dette. Det er fullstendig stopp i infoflyten, sier Olsen.
– Ingen boikott
Medier24 har vært i kontakt med kommunedirektøren, men han ønsker ikke å kommentere saken.
Ordfører i Nordkapp kommune, Jan Olsen, sier til Medier24 at han ikke mener det er en isfront mellom kommunen og avisen.
– Nei, det vil jeg ikke si at det er. Det har vært tilfeller hvor jeg føler de ikke har gitt samtidig imøtegåelse, men jeg har ikke boikottet dem. Kommunedirektøren har sine egne erfaringer.
– Vil det ikke være problematisk at kommunedirektøren nekter å snakke med avisen, og sier at han boikotter den?
– Kommunedirektøren sa ikke noe om boikott, og har heller ikke bedt sine ansatte om å ikke snakke med avisen. Kommunedirektøren har ikke nektet å snakke med avisa, men har svært hektiske dager og må prioritere sin tidsbruk.
– Ble de kastet ut av kontoret ditt?
– Ja, det kan du vel si. De kom på døra uten avtale, og to minutter etter de kom, kom noen vi faktisk hadde avtale med. Da måtte de gå. Det var ikke mer dramatisk enn det.
Han legger til at han diskuterte uenighetene med avisen da de var innom.
– Vi var kanskje ikke helt enige i premissene for hva som er journalistikk, og hva som er mikrofonstativ. Jeg etterlyste mer journalistisk kvalitet, kildekritikk og undersøkelse av fakta.
Anklaget for knivkasting
Olsen er også forelagt sitatene fra Reginiussen og er uenig med påstandene om boikott.
– Finnmarksposten har lik linje med alle andre medier tilgang på informasjon fra kommunen, og blir ikke boikottet. Dette er grove beskyldinger. Kommunen har ingenting i mot å bli sett i kortene. Det som er ubehagelig er å ikke få samtidig tilsvar samt at det publiseres usanne påstander.
Regniniussen håper kommunen tar grep og irettesetter kommunedirektøren.
– Man kan ikke oppføre seg sånn mot pressen i en slik i rolle. At han forsøker å bruke sin makt for å skade oss økonomisk og har en personlig vendetta mot oss, er spesielt, mener Reginiussen. Ordføreren reagerer kraftig på påstanden og avviser komplett hele sitatet.
– Dette er ikke bare en usann og integritetskrenkende påstand, men kan oppfattes som injurierende fra ordførerens side, sier Olsen.
Han sier at Finnmarkposten kan ikke forvente at kommunedirektører skal kommentere politiske saker, og at han selv er opptatt av å svare avisen når han blir forespurt.
– Jeg føler jeg nesten bruker for mye tid med journalistene. Jeg er veldig åpenhjertig. Noen ganger er man nyheten selv, noen ganger kommer man med dem. Men det har vært flere tilfeller hvor jeg føler Finnmarksposten har ikke har gjort faktasjekker, og snakket med alle involverte.
Han trekker frem et tilfelle i fjor, som ble personlig for ordføreren.
– Jeg ble anklaget for knivkasting. Det som egentlig hadde skjedd var at jeg under en middag hadde lempet en middagskniv i fanget på en politisk motstander. Da han gikk innom redaksjonen på vei hjem, ble historien ganske annerledes. Og det var jo ikke hyggelig for familien min å lese om.
– Gjemmer seg bak sitatstrek
– Jeg har oppfattet som at en del innbyggere ikke synes det er trivelig å lese FP lenger. Når innbyggerne sier at Finnmarksposten er blitt Facebookposten, da er det ikke bra for lokalsamfunnet.
Han forteller at det siste året har det vært harde politiske fronter, som bærer ut i et samfunn som blir mer polarisert.
– FP har ikke nødvendigvis vært et bidrag til å fjerne de polariseringene. Og jeg mener de bør være ærlig på at de skaper polarisering.
– Vi er et lite samfunn, og det er lett for mange å ta til seg, og reagere på det som blir sagt og skrevet. Og derfor er det nok mange om vegrer seg for å uttale seg.
En av sakene som har skapt gnisninger mellom avisen og kommunen var en sak i Finnmarksposten i forrige uke, hvor virksomhetsleder for Kultur i kommunen uttalte at kommunedirektøren feilinformerte i forbindelse med ansettelse av ny biblioteksjef.
Saken førte til flere interne eposter og ordføreren mente Reginiussen burde gitt samtidig imøtegående. Kommunedirektøren ble forelagt kritikken, men ønsket ikke å kommentere den. Reginiussen sendte en mail til ordføreren og tilbød ordføreren å svare i et debattinnlegg.
Olsen sier at dette ikke var aktuelt.
– Jeg som ordfører har ikke tid til å skrive debattinnlegg hver gang FP har en sak. Jeg mener det heller er riktig at jeg får samtidig imøtegåelse. Reginiussen kan ikke fortsette å gjemme alle usaklige påstander bak sitatstrek, og sånn sett fratre sitt redaktøransvar.