Arilas Berg Ould-Saada (f.v), Magnus Braaten, Eirik Grasaas-Stavenes, Linn Wiik og Sigrid Sollund er blant journalistene som har gitt ut bok i år.
Arilas Berg Ould-Saada (f.v), Magnus Braaten, Eirik Grasaas-Stavenes, Linn Wiik og Sigrid Sollund er blant journalistene som har gitt ut bok i år.

Se oversikten:

Disse journalistene har skrevet bok i år - og flere kommer

«Partiet»-boka topper medieomtalen, men Dagbladet-journalistene er ikke de eneste som kan skilte med bokutgivelse i 2024. Medier24s oversikt viser at over 40 nåværende eller tidligere journalister er bokaktuelle.

Publisert

Den mye omtalte boka til Dagbladet-journalistene Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne har vært tema de siste ukene. «Partiet» har blant annet ført til diskusjoner hos redaktører på hvilke kriterier som skal til for å la ansatte få permisjon for å skrive bok.

Men hvor mange journalister skriver egentlig bøker hvert år?

Medier24 har laget en slags oversikt.

Over 45 i år

Slik har vi jobbet

Vi har spurt de fem største forlagene i Norge - Gyldendal, Aschehoug, Cappelen Damm, Vigmostad & Bjørke og Kagge forlag - om hvor mange journalister som gir ut bøker hos dem i år.

De fleste sier det er vanskelig å lage en fullstendig oversikt, men de fire siste har likevel sendt over noen forslag.

Vår oversikt er basert på  tilsendt informasjon fra forlagene og info fra nettsidene, samt tildelinger fra Fritt Ord og egne undersøkelser.

Vi tar forbehold om at listen kan inneholde feil.

Medier24 har heller ingen oversikt over om bøkene er skrevet i permisjon eller fritid fra heltidsjobben.

Vi har lagt til folk som har vært journalister, men ikke nødvendigvis er det akkurat nå. Der det ikke står noe om arbeidssted, er det fordi de er frilansere, jobber på et universitet, er pensjonister eller vi ikke vet om de er tilknyttet et mediehus.

Den mest omtalte boka i år er «Partiet», skrevet av Dagbladet-journalistene Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant. 

Halvannen uke etter publisering var det nesten 300 medieoppslag om dem, metoden de hadde brukt og innholdet i boka.

Men også profiler fra for eksempel NRK (Linn Wiik, Christian Strand, Sigrid Sollund), TV 2 (Magnus Braaten og Arilas Berg Ould-Saada) og Aftenposten (Frank Rossavik, Kjetil Alstadheim, Kristoffer Rønneberg) er aktuelle med bok i år.

NRK-journalist Erlend Frafjords bok er dessuten også utgangspunktet for TV-serien «Leo og de farlige».

Både Strand, Rossavik og Wiik sine bøker handler om personlige historier.

Rønneberg og Ould-Saadas handler om tema de også har dekket journalistisk.

Artikkelen fortsetter under oversikten.

Flere kommer

I tildelingene fra Fritt Ord kan man også finne en rekke journalister som har fått penger til prosjekter som ennå ikke er publisert. 

På Medier24s egen opptelling er det minst 60 som har en form for journalisttilværelse som i 2023 og 2024 har fått støtte til å utvikle, skrive eller utgi bok.

Her finner vi blant andre Dagbladets Sigrid Hvidsten, Aftenpostens Nazneen Khan-Østrem og Henning Carr Ekroll og journalister i Adresseavisen: Carl-Alfred Dahl og Torun Støbakk. 

Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord, sier et krav for å få støtte er at boken faktisk kommer ut.

– Vi trenger ikke lange søknader, men konsise og litt konkrete beskrivelser. Og intensjonsavtale med forlag.

De gir støtte til rundt 300 sakprosaprosjekter hvert år, men har ingen oversikt over hvem som er journalister eller ikke. Åmås sier det er viktig for dem å også støtte journalister.

– Det er ofte aktuelle, relevante og debattskapende prosjekter.

Fra Klassekampen og NRK

Man kan også skrive bok uten å få støtte fra Fritt Ord. Det er for eksempel kjent at Rima Iraki i NRK blir borte fra skjermen fordi hun skal skrive.

Hos forlaget Vigmostad & Bjørke kan de fortelle at NRKs Espen Aas kommer med en bok om Bob Dylan – den skal gis ut i 2025. 

I Gyldendals oversikt over årets bøker står det at Klassekampens utenriksredaktør, Ole Øyvind Sand Holth, kommer med en bok om Ukraina i november.

Også Yama Wolasmal (NRK) har skrevet en bok som skal hete «Det jeg så. Flukten, familien og livet som krigsreporter» som kommer hos Aschehoug i slutten av oktober.

Powered by Labrador CMS