Illustrasjonsfoto av journalist som skriver.

NAV: Så mange journalister er helt arbeidsledige nå

Ferske tall fra NAV viser at 152 journalister kan søke på 35 forskjellige jobber.

Publisert Sist oppdatert

De er betraktelig færre journalist­stillinger utlyst nå enn ved starten av 2022, viser tall fra NAV Medier24 har fått innsyn i.

I januar 2022 hadde NAV registrert 182 ledige stillinger, mens de i juli i år kun hadde registrert 44 ledige stillinger. I slutten av august er det 35 ledige stillinger.

Samtidig har de som har registrert seg som helt arbeidsledige journalister vært stigende. 

I juni 2022 var det færrest ledige, med 70 personer uten arbeid. Samme måned i år var det nesten doblet til 132. 

Ved utgangen av august er det 152 som har registrert seg som journalist som står helt arbeidsledige. 

Frilansere som er registrert med noe arbeid, er ikke med i disse tallene. Det er kun de som står registrert helt uten arbeid som er med.

De fleste mediehusene starter søkingen etter sommervikarer allerede på vinteren. Det fører til at det ofte er flere ledige stillinger i januar enn resten av året.

Flest under 40 år

I tallene for august er det flest i aldersgruppen 30 til 39 år som er registrert uten jobb. Her er det 53 personer som står helt arbeidsledige.

Fotografene

Når det gjelder arbeidsledige fotografer og filmfotografer, var det i juli i år 103 helt uten arbeid og to ledige stillinger. I august er det 76 arbeidsledige og sju stillinger.

Tallene skiller ikke mellom fotografjobber i pressen eller andre steder.

Leder for pressefotografenes klubb, Cicilie Andersen, mener det er trist at nyhetsbransjen ikke satser mer på visuell kompetanse.

– Generasjonen som vokser opp nå stiller andre krav til det visuelle, og det stiller noen krav til oss som mediehus og oss som formidlere av samtiden vi lever i. Hvis vi ikke prioriterer de som har spisskompetanse og utdanning på disse feltene, så gjør vi ikke jobben vår godt nok, sier hun.

NAV hadde en registreringsfeil, så riktig tall for de tre første månedene i år finnes ikke.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS