Politisk rådgiver Ida Sabina I. Shahvand Shirazi  i Antirasistisk Senter.
Politisk rådgiver Ida Sabina I. Shahvand Shirazi i Antirasistisk Senter.

Antirasistisk Senter kritiserer NTB og VG for å ikke omtale skyteepisode som rasistisk motivert vold

Mannen som skjøt skal ha hatt et negativt syn på folk med annen hudfarge, ifølge dommen. NTB og VG avviser kritikken.

Publisert Sist oppdatert

Antirasistisk Senter retter skarp kritikk mot mediene etter en sak fra NTB om en skyteepisode på Ensjø i Oslo, som blant annet ble publisert i VG.

Senteret mener at mediene har en for høy terskel for å omtale hendelser som rasistisk motivert vold, og viser til en saken der en mann i 60-årene ble dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for å ha skutt en nabo som lå og solte seg på en gressplen.

Saken er anket, får Medier24 opplyst av mannens forsvarer.

  • Både NTB og VG avviser kritikken. Les deres tilsvar nederst i saken.

– Mediene må ta ansvar

I dommen fra Borgarting lagmannsrett heter det at mannens atferd var preget av et negativt syn på mennesker med en annen hudfarge.

I dommen, som Medier24 har lest i sin helhet, heter det:

«Uten at det er avgjørende for den samlede bevisvurderingen, er det rettens oppfatning at «navn på tiltalte» atferd var preget av et noe negativt syn på mennesker med en annen hudfarge. Det vises blant annet til «navn på tiltalte» uttalelse både i avhør og i retten om at han undret seg over hvorfor «navn på fornærmede» solte seg når han likevel ikke kunne bli mørkere, at han «blir iallfall ikke solbrent», og uttalelsen om at hvis det ikke hadde vært en mørkhudet som lå på plenen, så hadde han bare tittet ut og deretter «passet mine egne saker». «Navn på tiltalte» forklarte også at han for noen år siden hadde blitt slått ned av en «pakkis-guttunge» i en gatekjøkkenkø.

Ida Sabina I. Shahvand Shirazi, politisk rådgiver i Antirasistisk Senter
Ida Sabina I. Shahvand Shirazi, politisk rådgiver i Antirasistisk Senter.

Disse uttalelsene peker ifølge Antirasistisk Senter klart mot en rasistisk motivasjon for handlingen. Likevel velger ikke mediene å omtale det som rasistisk motivert vold - noe senteret reagerer på.

– Vi reagerer på at medienes rolle i å informere publikum bør innebære å bruke riktige begreper, i dette tilfelle handler det om beskrivelse av en rasistisk hendelse. Ved å være tydelige og nøyaktige i beskrivelsen av rasistiske hendelser kan mediene bidra til å spre kunnskap og øke bevisstheten rundt rasistisk motivert vold. Mediene har et ansvar for å synliggjøre rasistiske hendelser, forteller rådgiver Ida Sabina I. Shahvand Shirazi i Antirasistisk Senter overfor Medier24.

Konstitutert nyhetsredaktør Christina Dorthellinger Nygaard i NTB.

NTB avviser kritikken: – Ikke hatkriminalitet

Nyhetsbyrået NTB avviser at de har utelatt viktige opplysninger i dekningen av saken.

Christina Dorthellinger Nygaard, konstituert nyhetsredaktør i NTB, understreker at byrået følger strenge retningslinjer for å ha full dekning for det som formidles.

– Han er tiltalt for og dømt for grov kroppsskade, ikke hatkriminalitet. Ordet «rasistisk» er ikke nevnt i dommen, og da kan ikke NTB selv trekke den konklusjonen at handlingen var rasistisk motivert. Vi må ha full dekning for det vi formidler. Når det er sagt - NTB trekker fram formuleringen «Lagmannsretten mener også at skytingen var preget av mannens negative syn på mennesker med en annen hudfarge» i saken. Det er så vidt jeg kan vurdere en tydeliggjøring uten at NTB for egen regning trekker slutninger, sier Nygaard.

– I hvilken grad tar NTB hensyn til domsavsigelser og rettens vurderinger når de skriver om saker med mulig rasistisk motivasjon?

– NTB ønsker alltid å ha dekning for beskrivelser / omtaler. Det gjelder i alle saker, inkludert domsavsigelser. Vi skal ikke trekke noe lenger enn det vi har dekning for. Det er et journalistisk prinsipp.

Eva-Therese Loo Grøttum i VG.

Medier24 har forelagt kritikken også overfor VG. Leder for nyhetsavdelingen, Eva-Therese Grøttum, opplyser at VG har skrevet flere oppfølgere om denne saken, inkludert et intervju med fornærmede Hassan Sabaheddin Mohammad.

VG var ikke til stede i retten, men har gjengitt det som fremgår av dommen. 

– Det er ikke VGs rolle å vurdere eller karakterisere tiltaltes handlinger i en straffesak. Vi forholder oss til det retten kommer fram til. I saken vår fremgår det tydelig hvordan retten har vurdert saken. Dommen er for øvrig ikke rettskraftig, og tiltalte nekter for handlingen.

Avviser rasistiske holdninger

Medier24 har vært i kontakt med mannens forsvarer, Petar Sekulic. Han tilbakeviser anklagene om at 60-åringen skal ha rasistiske holdninger. Klienten er uenig i dommen.

Forsvareren viser til at domfelte har et utmerket forhold til andre naboer med fremmedkulturell bakgrunn, og at en av disse naboene vitnet i lagmannsretten og omtalte domfelte i positive ordelag.

– Dommen blir anket. Når det gjelder anklagen om rasistiske holdninger, tilbakevises dette av domfelte. Han har aldri vist noen antydning til rasistiske holdninger, sier Sekulic til Medier24.

Da saken var oppe i tingretten ble mannen frikjent fordi retten mente bevisene ikke var sterke nok.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS