PFU-leder Anne Weider-Aasen

Slik var etikk-året: Ras i minnelige ordninger

PFU-lederen håper mediene diskuterer kontakt med kilder, og ønsker seg flere minnelige ordninger. 

Publisert

Tirsdag presenterte PFU Etikkåret 2024, hvor de går igjennom PFUs behandlinger i året som har gått. Medier24 har tidligere omtalt verstinglista for 2024, der Agderposten var mediet som ble felt flest ganger.

Leder i PFU, Anne Weider-Aasen, presenterte tallene.

PFU fikk 756 klager i fjor, en økning fra 696 klager året før. Mer enn halvparten av klagene ble avvist grunnet formelle mangler. Totalt behandlet PFU 243 klager, hvorav 120 klager gikk til full behandling.

Det var også en markant nedgang i antall minnelige ordninger. I 2023 var det rekord i antall minnelige ordninger med 48. Det er nesten halvert i 2024, til 29 tilfeller.

Det er synd, mener Weider-Aasen.

– En oppfordring for 2025 er at mediene kan bli bedre på dette, sier hun.

Håper redaksjonene diskuterer kildekontakt

Selv om punktene 3.2 om kontroll av opplysninger og 4.14 om samtidig imøtegåelse fremdeles er de punktene med flest fellelser, påpeker Weider-Aasen at både «Barnepunktet» 4.8 og punktet om premiss, 3.3, har høyere tall. 

– Her er det viktig at mediene tar tilliten på alvor, det er helt maktpåliggende for oss. Jeg håper redaksjonene streber seg til å diskutere hvordan man behandler kilder mer. Hvordan tar man kontakt, og hvordan snakker man med kilder, sier Weider-Aasen.

PFU-lederen benyttet også presentasjonen til å snakke om viktigheten av den norske selvdømmeordningen. Hun har sammen med generalsekretær Elin Floberghagen reist rundt i Europa det siste året, for å møte presseorganisasjoner i andre land.

– Det slår meg virkelig i hvilken særklasse den norskje selvdømmeordningen er. Det er ingen andre ordninger som strømmer møtene slik vi gjør.

Det gir også en sårbarhet, legger hun til:

– Ting et utvalgsmedlem sier etter en lang dag i PFU-møtet kan føre til debatt.

Samlet medietrykk

Generalsekretær Elin Floberghagen snakket også i sin innledning om noe som hun tror ikke havner i PFU, massiv medieomtale.

– Det er en gjentakende debatt som ikke er lett å løse. Vi vet at dette er særlig belastende, sier Floberghagen.

Hun viser til at selv om presseetikken ikke har et eget punkt på samlet medietrykk, er det noe mediene må ha med seg. 

– Det er ikke lenger godt nok for redaktører å vurdere hva de selv publiserer, de må også ta hensyn til det samlede medietrykket.

Det er flere ting mediene kan gjøre i dette arbeidet, mener Floberghagen.

– Bildebruk, fronthenvisninger og hvor mange saker man siterer fra andre er blant tingene man må tenke på. I tillegg kan man benytte kilder som nyanserer saken og støtter den som støtter den som står i en svært krevende sak.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS