Morten Andersen, stabssjef i Aftenposten.

Aftenposten med PFU-streak: Er ikke felt siden 2018

Morten Andersen, stabssjef i Aftenposten.
Publisert Sist oppdatert

Aftenposten har ikke blitt felt i Pressens Faglige Utvalg siden 2018. Siden den gang har de gått fri 16 ganger. Det viser en gjennomgang Medier24 har gjort av PFU de siste årene.

– Veien dit har vært et langt pågående arbeid. Vi har en kultur i dag hvor vi diskuterer fag og etikk daglig.

Det sier stabssjef i Aftenposten, Morten Andersen. Han er tydelig på at avisen har journalister og ledere som setter sin ære i å gjøre en grundig jobb.

– Så har det vært en utvikling i journalistikken til Aftenposten. Vi er spissere, vi har store avsløringer som er ufordelaktig for store aktører, og vi blir testet ukentlig. Og mengdetrening gjør at man blir vant til å diskutere dette.

Har PFU-gjennomganger

Han sier avisen har hatt en endring på dette de siste ti årene.

– Og der må jeg rose min forgjenger Arild Kveldstad. Han satte i gang et arbeid og prosesser da han var stabssjef som fortsatt pågår. Det er både kurs, interne diskusjoner og faglige debatter.

Kveldstad var stabssjef i avisen i fire år, og sitter nå i sekretariatet i PFU.

I tillegg til jevnlige etiske diskusjoner, er Andersen til stede på møtene i PFU.

– PFU er selvfølgelig en veldig viktig kilde til læring. Og det er gledelig å se at det er stor interesse for å ta inn den læringen blant journalistene. Så dagen etter et PFU-møte går jeg gjennom det jeg tenker er mest relevant læring for redaksjonen, sier han og legger til at de da diskuterer avgjørelsene som ble tatt i møtet.

– Og det skjerper oss, vi merker hvilke krav som gjelder. Og det gjelder ofte helt grunnleggende ting som samtidig imøtegåelse og kontroll av opplysninger. Det blir vi aldri ferdig med å diskutere.

Morten Andersen, som er redaksjonens veileder på etikk, har etter hvert PFU-møte en gjennomgang av de viktigste sakene.

Har lite å tilby i minnelig ordning

PFU oppfordrer ofte avisene til å ta kontakt med klager og løse saken i såkalt minnelig ordning. VG er blant mediehusene som løser mange av klagene minnelig.

For Aftenposten er det unntaket, forteller Andersen.

– Når vi får en klage, er det ofte i saker hvor vurderingene er tatt før publisering. Det betyr at vi har veldig lite å tilby i en minnelig ordning.

Men Andersen er heller opptatt av å løse problemet før man kommer så langt.

– Hvordan vi forholder oss til feil, er noe bransjen som helhet kan bli bedre på. Det er utrolig hvor mange konflikter som kan løses ved at man erkjenner feil, beklager og retter opp. Og de fleste godtar det, det må bare gjøre på en ordentlig og ektefølt måte, sier han.

Morten Andersen i Aftenposten følger de aller fleste møtene i Pressens Faglige Utvalg fra tilhørerbenken.

Skal ikke legge sikkerhetsmargin

Han er klar på at Aftenposten både har gjort, og kommer til å gjøre feil.

– Vi har gjort feil som kunne ha endt med fellelser. Og vi kan gjøre en feil i morgen som gjør at vi blir felt. Men vi har klart å unngå det ved å akseptere feilene, beklage og rette opp.

Andersen er også opptatt av at man ikke skal havne i en forsvarsposisjon, og legge sikkerhetsmargin for å bevare PFU-statistikken.

– Vi må gjøre det vi mener er riktig, og publisere undersøkende, hardtslående journalistikk, sier han og legger til:

– Hvis vi ikke vil bli felt, er det bare å unngå kritiske saker og lage tam journalistikk.

Journalist Profile Embed
Har du tips til meg i denne saken? Eller andre saker jeg bør skrive om?
Torill Henriksen
Torill Henriksen
Journalist, Medier24

Jeg har jobbet i Medier24 i fire år som næringslivsjournalist. Jeg skriver blant annet om mediekonsernene, økonomien i bransjen og PFU-statistikk.

Phone Icon Mobil / Signal: 97683755
Send meg en e-post: torill@medier24.no
Powered by Labrador CMS