Leo Ajkic er programleder i TV-serien «Leo og de farlige».

Mor til drapsoffer reagerer på NRK-serie: – En slik fremstilling er et stort hån

Nesten ingen av rundt 60 pårørende NRK har kontaktet medvirker i serien «Leo og de farlige». NRK presiserer at fokuset for serien hele tiden har vært de forvaringsdømte.

Publisert Sist oppdatert

I NRK-serien «Leo og de farlige», har Novemberfilm og programleder Leo Ajkic møtt flere forvaringsdømte.

Blant dem som er intervjuet i serien er en mann som i 2015 mishandlet og drepte en jevnaldrende bekjent i tenårene. Offeret ble blant annet teipet fast og drept med over 40 knivstikk.

Den dømte mannen forteller i serien om et liv i fengsel som han mener gjør ham syk, og at han ikke får den psykiske hjelpen han mener han trenger.

I en post på Facebook reagerer mor til drapsofferet på serien.

«Vi som ofre og pårørende som sitter igjen etter hans grusomme handlinger er i fullstendig sjokk etter å ha sett serien», skriver hun.

Moren skriver at de ble informert om serien, men de fikk ikke medvirke eller uttale seg i den.

Vært i dialog med flere

Filmskaperne og NRK sier de opplever at de har hatt en god dialog med ofre, etterlatte og pårørende i lang tid i forbindelse med produksjonen. De beklager om ikke alle opplever det slik.

De sier at blant andre foreldrene til drapsofferet fikk se relevante episoder.

– Det er ikke vanskelig å se for seg at dette er utfordrende for dem å se, sier Anne Kvadsheim.

Prosjektredaktør i NRK, Anne Kvadsheim

Hun er prosjektredaktør for serien hos NRK, og sier de har vært i dialog med rundt 60 etterlatte, ofre og pårørende. Et av ofrene er også med i serien.

– Gjennom denne dialogen har de også fått mulighet til å kommentere prosjektet vårt. 

Hun sier de hele tiden har vært tydelige på at serien handler om forvaringssystemet, og at det aldri har vært deres intensjon at serien skulle handle om de pårørende.

– Det er fem historier om personer som er dømt til forvaring. Det har alle erkjent det forferdelige de har gjort. Vi har valgt å utelate stemmene til mange pårørende. Dette var ikke et enkelt valg fra vår side.

Mener detaljer er utelatt

Moren til offeret synes ikke serien får fram hvor brutalt drapet mannen sitter inne for er. 

«Drapet var så brutalt og grotesk utført at de betegner det som et av de groveste I Norge. I serien kommer det ikke noe fram om hvorfor han fikk 17 års forvaring» skriver hun.

Hun mener også serien ikke tar med informasjon om den dømtes psykiske helse før drapet ble begått.

«Det er ondskap som selger og en slik fremstilling er et stort hån mot oss som ofre og etterlatte. Igjen blir vi taperne og de som har gjort ugjerningene skal fremstilles som stakkarslige og ikke har fått hjelpen de trenger. Forkastelig!!!»

Medier24 har vært i kontakt med moren. Hun henviser til det hun skrev på Facebook og er innforstått med at Medier24 omtaler saken.

Avgrenser fokuset

Kvadsheim sier fokuset i serien er å undersøke hvorvidt og hvordan de dømte rehabiliteres.

– Derfor har vi avgrenset fokuset på detaljene i hver enkelt dom. I serien har vi inkludert de detaljene vi mener er relevante for at seeren skal få forståelse for handlingen de har begått, sier hun.

Det er Novemberfilm som har laget serien på bestilling fra NRK. Novemberfilm henviser til NRK for å svare på spørsmål i denne saken.

Serien er så langt godt sett, med over 700.000 visninger, skriver Kampanje.

Medier24 har vært i kontakt med forsvarer for den forvaringsdømte mannen, John Christian Elden, og gjort han oppmerksom på omtalen i denne saken.

– Det er NRK som må svare for sine redaksjonelle valg. Vi har ingen kommenterer til den kritikken, sier Elden.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS