For tre år siden forsvant Anne-Elisabeth Hagen sporløst fra sitt hjem i Lørenskog. Siden har politiet satt inn store ressurser for å finne Hagen, som er konen til milliardær Tom Hagen.
Saken, som foreløpig ikke er oppklart, har tidvis fått massiv medieoppmerksomhet. TV 2s nyhetsredaktør, Karianne Solbrække, mener saken fremdeles er viktig å dekke.
– Vi følger saken tett og bruker fortsatt store ressurser på den. Vi har journalister hos oss som har skrevet bok og laget dokumentarserie om saken, og den er fortsatt høyt prioritert hos oss, sier Solbrække til Medier24.
Interessen for saken er fremdeles stor, forteller hun.
– Interessen er fortsatt veldig høy. Det er åpenbart at folk i Norge ønsker å bli informert om denne saken.
Det gjør hun både med tanke på at Hagen fremdeles er savnet, politiets ressursbruk, og fordi det på et tidspunkt ble krevd løsepenger i kryptovaluta fra noen som hevdet å stå bak bortføringen av henne.
– Saken har vært høyt prioritert av politiet i så mange år uten at man tilsynelatende kommer veldig mye lengre i saken. Jeg mener det er vår oppgave å fortsatt holde trykket oppe på saken, når en kvinne bare forsvinner fra hjemmet sitt.
Solbrække fortsetter:
– I krimjournalistikken er saken viktig, både av hensyn til Anne Elisabeth Hagen som åpenbart har blitt utsatt for noe kriminelt, men vi vil også stadig omtale den, så den ikke forsvinner fra bevisstheten.
– Hva tror du er grunnen til at folk har fulgt denne saken med så stor interesse?
– Jeg vil anta at det har noe å gjøre med at dette er et mysterium. Saken er ganske komplisert, og inneholder så mange elementer som gjør den spesiell, sier Solbrække.
Vil bedrive kritisk journalistikk
TV 2-journalist Magnus Braaten har fulgt saken omkring Hagens forsvinning tett siden starten.
Han forteller at dekningen av saken gradvis har skiftet fokus etter hvert som etterforskningen har pågått.
– Nå er det gått tre år. Jo mer tid som går, jo mer betimelig er det å lage journalistikk på politiets ressursbruk, og på hvilke resultater politiet egentlig oppnår, sier Braaten til Medier24.
Han påpeker at mellom 20 og 30 politifolk jobber med Hagen-saken daglig.
– Mange av dem er hos Kripos, og har kompetanse som helt sikkert er etterspurt i andre saker. For Øst politidistrikt er det åpenbart at Hagen-saken har gått utover kapasiteten til å oppklare annen kriminalitet.
– Vår jobb er å drive kritisk journalistikk på disse prioriteringene, sier Braaten.
– Hvordan synes du samarbeidet mellom pressen og politiet har fungert i denne saken?
– Politiet har ved flere anledninger forsøkt å nå ut til publikum gjennom pressen, og det har de også lyktes med. Blant annet har de etterlyst personer fra overvåkningsmateriale. Sånn sett spiller pressen en viktig rolle i politiets etterforskning.
– Andre veien har det politiets tilgjengelighet for pressen vært varierende. I andre saker er vi vant til å kunne ringe påtaleansvarlig direkte om vi har spørsmål om status i en sak. Slik er det ikke i denne saken, der vi må henvende oss til Øst politidistrikts kommunikasjonsavdeling.
– Jeg forstår at de har valgt en slik løsning, med den enorme pågangen de må ha hatt og fremdeles har, svarer Braaten til slutt.