En fersk undersøkelse gjort av ANFO Annonsørforeningen, til deres «korona-tracker», viser at én av tre selskaper ikke forventer negative effekter for egen virksomhet som følge av situasjonen.
– Det er kanskje ikke så rart. Vi ser jo stadig små tegn i retning normalisering og ikke minst oftere og oftere gode nyheter. Det er likevel et stort «men», det er stor variasjon mellom bransjene, sier Håvard R. Bakken i ANFO Annonsørforeningen i en pressemelding.
4/10 ser for seg kutt på over 25 prosent
Dette er den tredje koronamålingen ANFO gjør, og rapporten viser en betydelig økt optimisme siden første måling 20.–22. mars.
Av de 80 respondentene driver 47 prosent med netthandel, halvparten er merkevarer/leverandører, 31 prosent er handels-/kjededrifter og halvparten har over 50 millioner i markedsføringsbudsjett.
I mars svarte hele 45 prosent av annonsørene at de forventet betydelige negativ effekt på drift, forretningsresultater og økonomiske utsikter.
Nå svarer «bare» 29 prosent det samme, mens 33 prosent forventer moderat effekt. Til sammenligning forventer 14 prosent ingen endringer, mens 21 prosent forventer positive effekter som følge av koronasituasjonen.
I første måling hadde 58 prosent av annonsørene kuttet reklameinvesteringer. På samme spørsmål svarer nå at fire av ti ser for seg ingen endring eller økning, mens like mange ser for seg kutt på over 25 prosent.
– Positive signaler
Innenfor reiseliv/hotell/restaurant varsler seks av ti selskaper kutt over 50 prosent. I bilbransjen kutter én av tre over 50 prosent, mens tilsvarende tall innen bank/finans/forsikring er 8 prosent.
– Det ser ut som kuttene i budsjettene blir mindre. Hvilket er gode signaler. Situasjonen er jo dramatisk for veldig mange i bransjen. Det gjelder enten man er annonsør, samarbeidende byrå eller mediehus, sier administrerende direktør Morten Drange i ANFO i meldingen.
– Positive signaler, håp og optimisme skal vi dyrke i denne fasen. Vi vet, og ser stadig at en situasjon som denne får frem det gode i både mennesker og bransjer. Også i våre nære omgivelser. Stadig flere merkevarer tar en aktiv rolle i det godes hensikt. Vi klarer å mobilisere når vi må! Vi ser også fra andre markeder at merkevarene gjerne tar sentrale roller og oppgaver for å bidra aktivt til å løse utfordringer knyttet til denne krisen. Det er betryggende og det skal vi være stolte av, sier han videre.