Meningsinnholdet i sitatet til kultur- og likestillingsminister, Anette Trettebergstuen, ble fullstendig endret da Ringeriksavisa la ut NTB-meldingen.

Nyhetsnettsted endret i sitat til kulturministeren - byttet ut ordet «skeive» med «seksuelle avvikere»

Nyhetsnettstedet Ringeriksavisa la ut en NTB-melding hvor de endret ordet «skeive» med «seksuelle avvikere». – Gufs fra Russland, sier statssekretær i kulturdepartementet.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag publiserte nyhetsnettstedet Ringeriksavisa en NTB-melding med tittelen: «Ny runde for å bedre forholdene for utsatte skeive».

Artikkelen ble publisert i sin helhet, med en endring: ordet «skeive» ble byttet ut med «seksuelle avvikere».

Fungerende nyhetsredaktør i NTB, Kristin Aanensen, bekrefter at Ringeriksavisa er en kunde hos NTB, referert til som en «minikunde» med tilgang til et begrenset antall NTB-meldinger gjennom et år.

Hun er klar på at endringene ikke er innenfor.

– Det er en endring vi anser som helt uakseptabel. Man kan ikke gå inn i våre saker og endre på den måten. Endringene gir også et endret meningsinnhold ved å bruke et slikt ord, sier Aanensen til Medier24.

– Gufs ifra Russland

Aanensen forteller at NTB reagerte umiddelbart da de ble gjort oppmerksom på artikkelen.

– Vi tok umiddelbart kontakt med Ringeriksavisa og ba dem om å endre tilbake til det opprinnelige ordet. Da fikk vi svar om at de har slettet hele saken.

– Kommer NTB til å foreta seg noe mer?

– Ja, vi følger nå opp kunden med hva som er tillatt å gjøre med vårt stoff og klargjøre hva som ligger i kontrakten.

I saken blir kulturminister Anette Trettebergstuen intervjuet. I et av sitatene hennes er også ordet «skeive» byttet ut med «seksuelle avvikere».

Statssekretær i Kulturdepartementet, Gry Haugsbakken, forteller at de reagerer på måten sitatene til statsråden ble endret.

– Det er jo langt over streken selvfølgelig. Det å endre et sitat er jo journalistisk «no no». I tillegg er gjør endringen at sitatet til Anette endrer mening. Det er også en begrepsbruk som føles som et gufs fra Russland, sier Haugsbakken til Medier24.

Hun understreker at Ringeriksavisa ikke er en del av redaktørforeningen.

Statssekretæren påpeker at dette viser viktigheten av redaktørstyrte medier.

– Dette er et bevis for hvilke medievirkelighet man står i nå, og hvor viktig det er å ha kunnskap og opplæring om falske nyheter. Det er viktig å ha gode og seriøse redaktørstyrte medier hvor man vet at fakta er fakta.

Slettet artikkelen

Medier24 har forelagt kritikken overfor Ringeriksavisa ansvarlige redaktør, Frank Tverran.

Han skriver i en e-post at artikkelen nå er slettet, og at de ikke har noen ytterligere kommentarer.

Fredag klokken tolv la nettstedet ut en beklagelse.

På sin egen side skriver Ringeriksavisa at de «har som formål å være et seriøst alternativ til de som ønsker å orientere seg i Ringeriksregionen og øvre deler av Buskerud».

De opplyser videre de følger redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten og «godtar PFU fullt ut som klageorgan».

Nettstedet ble opprettet i 1999, da under navnet Ringeriksporten. I 2008 skiftet den navnet til Ringeriksavisa.

Powered by Labrador CMS