Morgenbladet satser på podkast. Her er podkastansvarlig Ida Pallin Bostadløkken, kulturredaktør Ane Farsethås og journalist Elise Dybvig avbildet.Foto: Even Hye T. Barka
Morgenbladet lager podkast i et «kott» – nå bygger de nytt studio sammen med Vårt Land og Dagsavisen
Morgenbladet, Vårt Land og Dagsavisen samarbeider om å bygge et nytt, felles podkaststudio for Mentor Mediers aviser.
Morgenbladet satser for tiden tungt på podkaster, og gir i skrivende stund ut tre podkaster, om henholdsvis bøker, forskning og film og TV.
Frem til nå har podkastene blitt laget under ganske kummerlige forhold, forteller kulturredaktør Ane Farsethås.
– Nå har vi sittet inne i et knøttlite kott og laget podkastene våre. Det er ikke noe særlig lys eller luft der inne, og heller ikke plass til tekniker, sier Farsethås til Medier24.
Nå skal imidlertid konsernets tre største titler, Morgenbladet, Vårt Land og Dagsavisen gå sammen om å lage et nytt, felles studio, forteller Farsethås.
– Sjefredaktøren vår spurte om de andre avisene hadde lyst til å få til et felles sted, for å få høyere produksjonskvalitet og bedre forhold for dem som skal lage det.
– Det ville heldigvis alle de andre avisene, og konsernet. Det var et eksempel på et praktisk behov som alle de tre hovedpublikasjonene i konsernet hadde, og som var lett å ordne. Dette hadde vi ikke hatt plass til uten de andre.
Vil nå folk med film og TV-analyser
Elise Dybvig står bak en av Morgenbladets nylanserte podkaster, som handler om film og TV.
Hun forteller at podkasten ønsker å favne både smalt og bredt.
– Vi kommer til å veksle litt i hva vi snakker om i hver episode. I den første episoden snakker vi om «Verdens verste menneske», som er en aktuell norsk premierefilm, sier Dybvig til Medier24.
Og fortsetter:
– Vi vil også ta for oss verk i samtiden, eller eldre verk, som sier noe om samtiden og skissere opp hvilken betydning verket har i dag. Det kan være alt fra det veldig populærkulturelle, til det mye smalere.
– Hvem er målgruppen for denne podkasten, da?
– Jeg tenker at målgruppen både er folk som er interessert i film, men også dem som er interessert i å forstå og tenke rundt verden vi lever i og hvordan den kommer til uttrykk i populærkulturen, i film og TV-serier, svarer Dypvik.
Hun påpeker at mange filmer har fått forsinket premiere på kino, som følge av pandemien, og at utvalget av nye filmer derfor er veldig stort akkurat nå.
– Det mangler ikke på ting å se på. Det som kanskje er mangelvare, er analyser og diskusjoner rundt disse titlene, og om hva de gjør med oss, og hvilken betydning de har.
Ida Pallin Bostadløkken er podkastansvarlig i Morgenbladet, og er også programleder for avisens podkast om forskning.
Hun tror at det er mange temaer innenfor forskningen som vil være spennende for folk flest å lære mer om.
– Det er veldig mye som foregår i forskningens verden og i akademia, som kan engasjere veldig mange. Jeg vil åpne opp mye av forskningen som blir gjort som kan være av interesse, og om konflikter i akademia, sier Bostadløkken til Medier24.
Bostadløkkens podkast har også blitt brukt som arena for debatt. Da blir engasjementet høyt i studio, forteller hun.
– Vi inviterte to forskere til debatt, og det fungerte veldig godt. Der er tonen engasjert, slik den også er i film- og TV-podkasten, sier Bostadløkken til slutt.