Mimir Kristjansson oppdaget at han ikke var like populær i alle aviser. Og ble glad!
Foto: Kent Olsen / Privat
MENINGER:
Det finnes opplagte grunner til å intervjue stortingspolitikere på lokal frierferd
«Politikere må oppdatere seg på lokalvirkeligheten», skriver Andreas Ryen Eidem.
Redaktør Esther Moe i Suldalsposten har ved hjelp av Rødt-politiker Mímir Kristjánsson begått en journalistisk dødssynd; nemlig å ha selv blitt en del av nyhetene. Iallfall her på Medier24 og Mímirs Facebook-side.
For de som ikke har fått med seg saken, så ble Kristjánssons ønske om å bli intervjuet av lokalavisa i rogalandskommunen med om lag 4000 innbyggere, avslått hardt og brutalt.
Prioriterer lokale kandidater
Stortingspolitiker Mímir meldte selv – lettere begeistret – etter avslaget:
«Svaret jeg fikk fra redaktøren var fantastisk: Suldalsposten intervjuer ikke besøkende rikspolitikere i lokalvalgkampen. De prioriterer å snakke med lokale kandidater», skrev han på Facebook.
I Suldal teller faktisk hver stemme. Men også hver journalist og hvert oppslag i lokalavisa. Her er det ikke spalteplass å få til stortingspolitikere som flanerer rundt på kjøpesenter og torg, og kanskje svinger innom en lokal arbeidsplass for å riste på noen lanker.
Redaktør Moe forklarer til Medier24 at det er bedre at leserne blir presentert for kandidatene de faktisk skal stemme på.
Støtte får Moe fra redaktørkollega Sigbjørn Linga i Hordaland Folkeblad, som i et innlegg forteller at også de viser måtehold før årets valg.
Han kommer med et argument som nok får Mímir til å glise, om mulig, enda bredere. Redaktøren ønsker at de ansatte skal ha et arbeidsliv som er mulig å stå i – da kan de ikke springe etter alle og enhver.
Over og ut for journalistisk øvelse?
Markerer dette kommune- og fylkestingsvalget det endelige dødsstøtet for den journalistiske lokalavisøvelsen: intervjue rikspolitiker som sjekker ut forholdene i periferien?
Sveinung Rotevatn i Venstre sier i hvert fall i podkasten «Sikre kilder i Venstre» at det er blitt vanskeligere enn en skulle tro å få et oppslag i lokalavisa.
Dette får meg til å tenke at politikere, både de lokale, men også fulltidspolitikerne, må oppdatere seg på den nye medievirkeligheten.
Akkurat som dem, må mediehusene prioritere. Da må politikerne som kommer på besøk i det minste vise at de kan si noe og har en mening om aktuelle lokale saker.
Men har Moe og Linga rett i at det er lite journalistisk å hente på å intervjue «rockestjernene» fra Stortinget på besøk i deres dekningsområder?
Nei, det finnes opplagte grunner til å intervjue stortingspolitikere på lokal frierferd. Og selvsagt også gode grunner for å avslå, men disse vurderingene er redaksjonene særdeles godt trente i og tar hver eneste dag.
Men jeg tør påstå at noe går tapt om Mímir, Sveinung eller Erna kun blir å lese om eller se i nasjonale medier.
Fem grunner til hvorfor de likevel bør intervjues:
Her er derfor fem grunner for at lokale medier fortsatt bør lage god journalistikk på stortingspolitikere på lokal stemmesanking:
1. Sentrale politikere bør også utfordres til å si noe vettugt om hva politikken deres gjør med lokalsamfunnene.
Spesielt om partiet deres sitter i regjering.
2. Et politisk skup kan også lokale medier gjøre.
Det var Romerikes Blad som først avslørte Moxnes-saken. Gjør et godt intervju med kritiske spørsmål, og resultatet kan være et sitat eller en sak som går landet rundt.
3. Kjendiser som er observert lokalt, vil folk lese om.
Enten Zucca eller Slagsvold Vedum er på besøk, så vil leserne vite hva de gjorde der.
4. Det er god trening i og spennende å møte medietrente politikere.
Kanskje særlig for ferske journalister.
5. Stortingspolitikere har selv godt av å treffe lokale journalister.
De har også godt av å bli bedre kjent med deres arbeidshverdag. Det er tross alt lokalavisjournalistene det er flest av her til lands.
Og det ble da til slutt omtale i Suldalsposten, Mímir.
———————————————-
Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.