Anders Tvegård, USA-korrespondent for NRK

NRK-profilen ser endring i amerikansk presse og politikk

NRK-korrespondent Anders Tvegård forteller om den hektiske dekningen etter attentatforsøket på presidentkandidat Donald Trump - og forholdet mellom politikk og presse i USA.

Publisert Sist oppdatert

NRKs USA-korrespondent, Anders Tvegård, er blant journalistene som dekker den amerikanske valgkampen. De siste ukene har vært dramatiske, toppet med attentatforsøket mot presidentkandidat Donald Trump.

– Det har vært mye av «første gang» og «aldri skjedd før», den type formuleringer. Og det hadde jeg aldri trodd jeg skulle si. Men bare på to-tre uker har hele valgkampen blitt snudd på hodet, sier Tvegård til Medier24.

Han påpeker at han har vært mentalt forberedt på at mye ville, og kunne skje.

– Men jeg hadde ikke sett for meg scenarioet at man skulle nå så langt at noen skulle skyte en av presidentkandidatene.

– Hva gjør jeg nå?

Forrige uke var Tvegård opptatt med å dekke NATO-toppmøtet. Lørdag tok han tog fra New York til Washington, og skulle ha fri samme kveld.

Da klokken bikket 18 amerikansk tid satt Tvegård på toget, og fulgte folkemøtet til Trump i Pennsylvania på mobilen.

– Jeg er jo såpass nerd at jeg sitter og følger med live. Og rundt kvart over seks skjer det. Og jeg tror egentlig ikke hva jeg ser, sier han.

Han hadde akkurat passert Pennsylvania med toget da attentatforsøket skjedde.

– Jeg måtte spørre meg selv, hva gjør jeg nå. Hopper jeg av toget og reiser til Pennsylvania? Men da jeg så at Trump reiste seg, og ble evakuert, pustet alle lettet ut og jeg fortsatte mot Washington.

Tvegård legger til at det ikke ville vært nyttig for han å reise til det som da plutselig var blitt et åsted.

– Og innen NRKs hovedsending skulle være, ville det ha gått 15–16 timer. Da var ikke det rett sted å være. Da var det bedre å reise til Washington og gjøre seg klar til flyturen videre til Milwaukee, hvor alle republikanerne skulle samle seg.

Har tonet ned dekningen

Da Tvegård tok over jobben som korrespondent, sa han til Medier24 at han ønsket en diskusjon om hvor mye NRK skal dekke Trump. Det er noe Tvegård står ved.

– Vi har blant annet tonet ned mye av dekningen rundt rettssakene, vi fokuserer på åpning og konklusjon.

Han legger til at de også er varsomme med hva de viderefører av det Trump sier på møter.

Anders Tvegård, NRK.
Anders Tvegård, NRK.

– Som på folkemøtene den siste tiden, har han kommet med flere feilaktige påstander om NATO. Man tenker kanskje at dekningen mellom de to sidene skal være 50/50, men det blir det ikke når den ene parten kommer med sterke provokasjoner, eller ting som er direkte løgn, sier Tvegård og legger til:

– Men når det er snakk om immunitet, og når han blir skutt, skal vi dekke det.

Politikerne har endret seg

I forrige uke publiserte NRK en undersøkelse blant norske stortingspolitikere, som viste av sju av ti spurte hadde svekket tillit til media. I USA har politikere et helt annet forhold til pressen sier Tvegård, men han opplever en endring fra sist han var korrespondent, i 2010–2014.

– De har sluttet å gi kommentarer på vei inn og ut av bilene. Tidligere kunne man stanse dem der, det er de nå forsiktige med, sier Tvegård.

Han mener det skyldes at flere filmer med mobilen og legger det rett ut på nett.

– Men i de lukkede rom og trygge omgivelser er de lettere å få i tale. De gir ofte et ord eller to når de hører aksenten og hører hvor jeg kommer fra. For de vet også at jeg ikke vil borre i deres handlinger 6. januar. Jeg vil spørre om pågående saker, sier Tvegård.

I USA er det vanligere at politikere velger å prate i sine egne SoMe-kanaler, eller drar rett til studio til «sitt» mediehus, heller enn å holde pressekonferanse, legger han til.

– Pressen er veldig splittet her. Det er tydelig forskjell på CNBC, Fox og CNN, man får tre forskjellige syn der. Og jeg tror politikerne snakker ganske stygt om pressen i sine kretser.

Mikrofonhetter uten logo

På landsmøtet til republikanerne i Milwaukee beskriver han folk som vennlige.

– Jeg får ofte spørsmål om hvem jeg er og hva jeg vil, men når jeg sier jeg er fra norsk rikskringkasting og at vi ikke har en agenda, men henter inn stemmer fra alle sider, er de fornøyd med det.

Han merker en endring hos de andre mediene, mange har fjernet logoen fra mikrofonhettene.

– De store mediene har telt-studio, og der har man logoer synlig. Men når de går rundt og lager «fem på gata» og slikt, er logoen borte fra mikrofonen.

Det er et stort sikkerhetsoppbud under årets landsmøte, forteller Tvegård.

– Det er alltid en politimann som følger med oss, jeg går ikke mange meterne mellom hver politimann. Og det er ekstra sikkerhetskontroller. Men rett på utsiden er det demonstrasjoner og der kan alle gå med våpen. Så tonen har ikke endret seg, skudd gjør ikke at man snur i de store spørsmålene, men det er litt lavere temperatur etter attentatet.

Andre områder blir forsømt

Med debatter, attentatforsøk og landsmøter, blir det ikke mye tid til dekning av andre ting i USA:

– Dette er også det viktigste akkurat nå. Den ene siden mener at dette handler om demokratiets fremtid, mens den andre sier at USA ikke vil overleve. De andre historiene som ikke er politikk vil være der når dette er over også, sier han.

– Vi kunne hatt 10–15 journalister her. Vi kunne flyttet hele redaksjonen hit, det er så mye som skjer. Og det er begrenset hva jeg alene får til i løpet av en dag, sier Tvegård.

NRK-profilen påpeker at han likevel følger med både kulturnyhetene og næringslivet mens han er i USA.

– Men de områdene blir selvfølgelig forsømt litt nå, fordi den politiske karusellen går så utrolig raskt.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS