(BERGEN): Torsdag arrangeres Sportskonferansen 2022 på Media City Bergen (MCB). På programmet var medienes dekning av det kommende verdensmesterskapet i fotball i Qatar.
Qatar har i mange år fått mye kritikk for menneskerettighetsbrudd under byggingen av fotballstadionene i både internasjonale og norske medier.
Arbeidsvilkårene for journalister i Qatar har også vært utfordrende, og i fjor ble to journalister i NRK arrestert i landet
Nå er mesterskapet under en måned unna.
Norge sender 15 journalister i tillegg til rettighetshaverne NRK og TV 2. Flere er spent på hva som skjer når Qatar fylles av internasjonale journalister.
Nyhetsjournalist i TV 2 Sporten, Trine Melheim Næss, skal dekke mesterskapet for TV 2. Hun tror det blir utfordrende arbeidsvilkår for journalistene også under mesterskapet.
– Dette er utfordrende for sportsjournalister generelt fordi man må tenke litt utenfor boksen med bredden av kilder og må bevege seg inn på andre temaer enn man vanligvis gjør, sier Næss fra scenen på MCB.
Næss blir spurt av konferansier, Oda Stine Viken, om hun har satt en grense for seg selv om hvor langt hun går.
– Ja, jeg har tatt en runde med meg selv. Vi er nødt til å ta en risiko for å speile det som skjer. Men hvordan det bildet ser ut når det begynner vet ingen, svarer Næss.
Redaksjonssjef i NRK Sport, Anders Sårheim, forteller at hensynet til sikkerhet har hatt påvirkning på hvordan de forbereder seg til mesterskapet.
– Inn mot et sportsarrangement og dekningen av det, så har vi aldri tenkt mer på sikkerhet inn mot det som skjer i Qatar. Vi er et mediehus som har mye erfaring med å drive kritisk journalistikk på steder hvor man egentlig ikke har lov å drive journalistikk. Det har vi dratt veksel på, sier Sårheim.
Utenrikssjef i TV 2, Aslaug C. Henriksen, skal være reportasjeleder for kanalen under mesterskapet.
Hun viser til at sporten og nyhetene i TV 2 tidligere har samarbeidet også under andre kontroversielle mesterskap som fotball-VM i Russland i 2018.
Samtidig er hun klar på at fotballen kommer i fokus når mesterskapet er i gang.
– Vi lager alltid kritisk journalistikk på stedene hvor det skal være mesterskap. Men det har vært en tendens at når fløyten eller OL-ilden tennes, så er vi ute og det er bare jubel og glede, sier Henriksen.
Mener oppdraget ikke er over etter mesterskapet
Denne gangen ønsker hun at den kritiske journalistikken skal være med hele mesterskapet.
– Vi skal være til stede med nyhetsjournalister, ikke bare i forkant av mesterskapet. Jeg tenker også at vårt journalistiske oppdrag ikke er ferdig når mesterskapet er over.
Leder for VG Sporten, Frode Buanes, fikk spørsmål om det kan bli umulig å drive kritisk journalistikk under mesterskapet.
– Jeg tror man skal være litt forsiktig med å ha store forhåpninger til det som skjer fra Doha akkurat under VM. Der tror jeg man møter på mange utfordringer, som å skulle oppsøke arbeiderne. Det setter jo også kildene i fare, sier Buanes.
Han mener mye av det viktige journalistiske arbeidet må gjøres i forkant.
– Vi har jobbet godt opp mot mesterskapet og har bunket opp noen sterke historier på forhånd.