Sjefredaktør Geir Søndeland i RA Stavanger går hardt ut mot Stavanger Aftenbladet.

RA-sjefen går hardt ut mot tidligere arbeidsgiver på avisens første dag

– Jeg skjønner at noen kan tolke det som at «Nå har han blitt leder for konkurrenten. Nå skal han finne noe å ta Aftenbladet på», sier den nye RA Stavanger-sjefen.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag var Amedia-avisen RA Stavanger offisielt oppe å stå.

Ansvarlig redaktør og daglig leder Geir Søndeland startet like så godt med å klinke til mot konkurrenten Stavanger Aftenblad i sin første kommentar.

Saken handler om bråket rundt tidligere ordfører Sissel Knutsen Hegdal, og Aftenblad-spaltist Trond Birkedals rolle som innleid kommunikasjonsrådgiver.

Søndeland, som har jobbet 11 år i Aftenbladet, skriver dette i ingressen: «La oss snakke om hvordan Aftenbladet førte sine lesere bak lyset».

– Det er ganske harde ord. Hvorfor følte du for å gå så hardt ut mot din tidligere arbeidsgiver på dag én av RA Stavangers tid?

– Jeg skjønner at noen kan tolke det som at «Nå har han blitt leder for konkurrenten. Nå skal han finne noe å ta Aftenbladet på». Men jeg mener seriøst at Aftenbladet har slept beinene etter seg i denne saken, svarer Søndeland til Medier24.

– Jeg har masse å takke Aftenbladet for, sier Søndeland.

– Ikke ute på noen hevntokt

Bakgrunnen er at Birkedal ble engasjert av Stavanger-ordfører Sissel Knutsen Hegdal til å bistå i kommunikasjon knyttet til bråket rundt misbruk av Høyres partimidler i 2023.

Birkedal har i mange år vært en av flere fast gjesteskribenter i Aftenbladet. Medier24 har tidligere omtalt at Aftenbladet har strammet inn samarbeidet etter bråket.

Søndeland mener det er mange opplysninger i sakskomplekset som Aftenbladet burde opplyst om.

– Jeg synes Aftenbladet hadde stått seg mye bedre med å spille med åpne kort, vært mer bevisste om valgene de gjør, og forbindelsene som er der. Dette handler om troverdigheten til mediene.

Søndeland leverte inn nøkkelkortet sitt i Aftenbladet i midten av august. Han innrømmer at det ser spesielt å gå så hardt ut mot sin tidligere arbeidsgiver.

– Jeg har masse å takke Aftenbladet for, og jeg skriver om dem som var mine ledere. Men skal det hindre meg i å skrive den historien som jeg mener folk i Stavanger fortjener å vite om? spør han retorisk før han like så godt svarer på det:

– Nei, jeg kan jo ikke det. Det er litt av pressens oppgave å passe på hverandre. Jeg håper de borte i Aftenbladet klarer å se såpass stort på det. At jeg har min rolle her, og at jeg ikke er ute på noen hevntokt her. Det er den største saken i Stavanger på mange år.

Siterer en KI-assistent

Kjersti Sortland, sjefredaktør i Stavanger Aftenblad.
Kjersti Sortland, sjefredaktør i Stavanger Aftenblad.

Medier24 har forelagt kritikken overfor sjefredaktør i Stavanger Aftenblad, Kjersti Sortland.

– Dette er første gang jeg siterer en av våre KI-assistenter når Medier24 ber om svar. Jeg vil mene at assistenten vår her konkluderer helt presist, skriver Sortland til Medier24.

Sjefredaktøren viser til at Aftenbladet har matet kommentaren til Søndeland inn i en ChatGPT4-assistent.

Så har de gitt AI-boten denne instruksen: «Påpek svakheter i teksten».

Medier24 har sett konklusjonen til AI-assistenten, som Sortland stiller seg bak:

Den mener artikkelen lider av manglende objektivitet og balansert fremstilling, samt at den mener artikkelen fokuserer på personlig og redaksjonell konflikt.

AI-assistenten mener også at det kan stilles spørsmål ved motivasjonen, gitt Søndelands nåværende rolle som redaktør i en konkurrerende avis.

– Søndeland startet ny avis klokka 12 tirsdag, uten noen godt planlagt nyhetssak. I stedet lå det ved lansering øverst to sjanger-sammenblandende debattinnlegg (?) omhandlende tidligere arbeidsgiver, skriver Sortland, som opplyser at Aftenbladets lokalredaktør svarte på Søndelands spørsmål kvelden før.

– Samtidig som den nye avisen antyder mangler det er vanskelig å få tak på - ettersom RA-redaktøren ikke klarer å forklare nøyaktig hva som er kritikkverdig - så forteller Aftenbladet på sin side samme formiddag hvem som blir byens nye ordfører. Det siste er en nyhet, fortsetter hun.

– Vi ønsker RA lykke til videre, legger hun til.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS