Onsdag ble det kjent at Amedia innfører en rekke sparetiltak - blant annet midlertidig ansettelsesstopp, mindre reising, og tilbud om gavepensjon.
Leder i Norsk Journalistlag i Amedia, Lars Døvle Larssen, sier til Medier24 at innsparingstiltak ikke var overraskende.
– Vi har visst en stund at vi lå bak budsjett på inntektssiden. Så det er ikke overraskende at det kommer innsparingstiltak.
Konserntillitsvalgt Eva Stenbro sier til Medier24 at hun helst skulle sett at konsernet kunne kjøre for full maskin.
– Men vi er i samme økonomi som Polaris Media og Schibsted, det er motbakke. Vi vil heller ha tiltak nå som gjør at vi beholder folk, enn at vi må nedbemanne senere.
Døvle Larssen er enig i at konsernet begynner med kutt i riktig ende.
– Man tar grep forholdvis tidlig før situasjonen er så dramatisk så man må gå hardere til verks. Så det er jo positivt.
Ansettelsesstopp
Konsernet innfører også midlertidig ansettelsesstopp.
– Hvilke konsekvenser får dette?
– Belastningen på de som er igjen blir høyere. Vi har hatt en pandemi over to år hvor folk har løpt og jobbet hardt. Nå er vi inn i år tre hvor man fortsatt må gi jernet, sier Stenbro og legger til at det er viktig å huske at dette er midlertidige innstramminger.
– Dette kommer ikke til å vare i fem år, vi skal komme oss igjennom det.
Amedia sentralt kan ikke på nåværende tidspunkt fortelle Medier24 om stoppen også gjelder allerede utlyste stillinger. Det er også Døvle Larssen usikker på. Han sier de heller ikke har fått informasjon om hvor lenge den skal vare.
– Men jeg registrerer at det kan gjøres unntak for enkelte operative og stategiske roller, sier han.
Vil gå utover de minste avisene
Han tror det vil ramme mindre redaksjoner som hadde planlagt oppbemanning, eller som har stillinger som ennå ikke er besatt.
– Jeg håper dette ikke resulterer i at de som er igjen på jobb må løpe enda fortere. Fordi mange steder løper man mer enn fort nok allerede.
Han håper unntakene som kan gjøres går i de minste avisenes favør, fordi en ansettelsesstopp vil være vanskeligst for dem.
– Jeg håper at når man vurderer å gjøre unntakene, også ser på den totale bemanningen i hver redaksjon. Tøffere for en redaksjon med tre å miste én enn for en redaksjon med 25 eller 30.
Ber klubbene ha god kontakt med 62-åringene
Amedia vil også tilby gavepensjon til ansatte mellom 62 og 66 år. Nå ber Døvle Larssen klubb-ledere om å følge ekstra med.
– I mine øyne er det et udramatisk virkemiddel, men forutsetter at det ikke legges noe press. Så jeg oppfordrer klubbene rundt forbi til å holde god kontakt med de som eventuelt får et tilbud, og gjerne bistå.
Stenbro sier at det er ingen som liker å måtte stramme inn.
– Samtidig tenker jeg «hva er alternativet». Vi står i økonomiske utfordringer. Så kan man alltid finne feil i ledelsens håndtering, og man kan alltid bli bedre. Men jo mer tid man bruker på å avgjøre slike ting, jo tøffere må man være i klypa, sier hun.
– Mye bedre enn å si opp folk
Klubbnestleder i Avisa Oslo, Eirik Løkkemoen Bjerklund forteller at de ikke har fått mer informasjon enn det som står på intranettet til Amedia.
– Vi vet ikke så veldig mye mer enn dere for øyeblikket, men det kommer ikke til å ha noe å si for oss i særlig grad. Vi har ingen ansatte i den eldste aldersgruppa, og vi har heller ingen stillinger ute. Vi har fått ansatt de vi skulle tidligere.
Han forteller at klubben har bedt om møte for å få mer informasjon. Det møtet skal bli holdt i morgen.
– Det viktigste er at vi ikke mister noen. Det ser det ikke ut til at vi gjør. Dette er mye bedre enn at man skal si opp folk, kommenterer han.
– Har dere tro på at tiltakene er gode nok for å unngå oppsigelser?
– Jeg er ikke økonom, men jeg har tro på at Amedia-ledelsen vet hva de driver med når det gjelder økonomistyring. Det har de vist gjennom mange år at de kan, og har hatt store overskudd. At de vet hva som er rett å gjøre tror jeg på.
Han har ikke vært på kontoret i dag, men forteller at det virker som at ansatte tar det på en god måte.
– Det er nok andre aviser det sikkert er mer uro i, spesielt med tanke på alderssammensetning av redaksjonene, og hvor avhengige de er av papir, sier han.