Fredag ble det kjent at fem Amedia-aviser ikke får medhold i pressestøtteklagen til Medieklagenemnda etter at 20 millioner kroner i pressestøtte manglet.
De fem avisene klaget på beregningen av brukerinntekter og hvordan en overgangsregel i ordningen skulle brukes ved fordeling av tilskudd.
– Vi synes det er beklagelig at vi ikke har fått medhold, sier Amedia-direktør Stig Finslo til Medier24.
– Uventet for oss
Amedia er mest overrasket over at de ikke har fått medhold i klagen om beregningen av brukerinntekter.
Medieklagenemnda skriver i sitt vedtak at inntekter fra salg eller videreformidling av redaksjonelt innhold fra en annen avis ikke kan regnes som mediets brukerinntekter i forskriftens forstand.
Dette innebærer at avisenes inntekter fra salg av den “+Alt”-modellen som Amedia tilbyr, ikke er mediets brukerinntekter i beregningsgrunnlaget for produksjonstilskuddet, ifølge klagenemnda.
– Denne klagen ble også avvist, noe som var uventet for oss, sier Finslo.
Han peker på at nemnda erkjenner at +Alt-abonnementet genererer flere lesere og dermed brukerinntekter for den enkelte avis.
– Derfor oppfatter vi at det er modellen som Amedias aviser og partneraviser benytter til fordeling av merinntekter fra +Alt-abonnenter som er problemet.
Amedia skal nå se nærmere på de vurderinger som fremkommer og fortsette arbeidet med å få avklart disse spørsmålene på annen måte, forteller Finslo.
– Hvis +Altinntekter ikke er brukerinntekter til den enkelte avis, hva er det da?, spør Finslo og fortsetter:
– Vi fastholder at regelverket må endres, selv om klagen slik den ble fremmet er avvist. Saken har stor betydning for våre direkte berørte aviser.
Mener de ikke hadde myndighet til å behandle klage
Medier24 har tidligere skrevet om at Amedia klager inn Medietilsynet, med bakgrunn i hvordan en overgangsregel i ordningen skulle brukes ved fordeling av tilskudd.
I 2023 ble søknader om produksjonstilskudd for første gang behandlet etter den nye forskriften. Dette innebærer at brukerinntekter erstattet opplag og utgaver i beregningen av tilskudd.
Overgangsregelen skulle innebære at de gjeldende avisene skulle få 2/3 av tilskuddet de mottok i 2022 og 1/3 av tilskuddet regnet etter den nye forskriften.
Men det var ett stort problem:
Det ble aldri tildelt ekstra bevilgning for å kunne finansiere overgangsregelen slik den ble formulert og vedtatt i den nye ordningen. Overgangsregelen er dermed aldri etterlevd.
«Medieklagenemnda slår fast at nemnda bare kan overprøve Medietilsynets enkeltvedtak, og ikke har myndighet til å behandle klager som gjelder forskriftsendringer», står det i pressemeldingen fra Medietilsynet.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no