Fikk avslag på pressestøtte - bestrider avgjørelsen

Medietilsynet har avslått søknaden fra to danskeide etableringer i Norge. Nå har den ene engasjert advokat og klaget på avslaget.

Publisert Sist oppdatert

I vår ble det kjent at Altinget er en av 16 nye aviser som søker om pressestøtte. I sommer fikk mediehuset, som er eid av danske Alrow Media, beskjed at de har fått avslag på søknaden.

Altinget har seks nisjer som dekker hver sin politiske sektor, men har søkt samlet som ett mediehus. Medietilsynet mener Altinget gir ut seks nyhets- og aktualitetsmedier.

Det bestrider Altinget. De har hyret inn advokat Jon Wessel-Aas som har klaget på avslaget.

– Vi mener at vi gir ut én avis som heter Altinget. Det er ett brand, ett domene, én sjefredaktør og nyhetssjef som jobber på tvers av hele redaksjonen. Vi organiserer oss som én avis.

Det sier sjefredaktør Veslemøy Østrem til Medier24. Hun reagerer på avslaget.

§ 6 første ledd:

Et nyhets- og aktualitetsmedium må eies av et medieselskap for å få tilskudd etter denne forskriften.

§ 3 bokstav a:

Medieselskap: et aksjeselskap eller allmennaksjeselskap som gir ut ett nyhets- og aktualitetsmedium.

– Vi synes det er uheldig hvis Medietilsynets forskrifter og tolkninger av de forskriftene skal definere hvordan vår abonnementsstruktur skal være. Vi mener det må faktisk være opp til hver enkelt avis, sier hun.

Hos Altinget koster én nisje 499 kroner i måneden for en bruker. Prisen for flere nisjer og flere brukere avhenger av omfang og antall tilganger.

Østrem tror det er gode grunner til forskriftene som finnes i dag for at det ikke skal bli misbrukt.

– Men jeg tror at i dagens virkelighet, der vi ser at brukerperspektivet skal være mye mer styrende, så tror vi det er smart å tenke brukerorientert, sier hun.

  • Se hva Medietilsynet svarer lengre nede i saken.

– Overrasket

Østrem sier hun er overrasket, og at det virker som Medietilsynet skal ha noe å si for hvordan redaksjoner organiserer seg.

– Det er jo litt opp til en redaktør å gjøre, sier hun.

– Føler man da at de utfordrer den redaksjonelle friheten?

– Jeg tror i hvert fall ikke at intensjonen fra Medietilsynet, eller fra politisk hold, har vært å hemme verken innovasjon eller å sette noen rammer for en redaktørs redaksjonelle frihet.

Kommersiell direktør Marius Zachariasen sier han forstår at de har en annen forretningsmodell enn den typiske norske avismodellen, men:

– Vi ønsker ikke at ordningen skal være med på å definere vår modell. Det oppleves som lite innovativt, sier han.

– Hemmer det innovasjon?

– Ultimat så kan det gjøre det, hvis man skal innordne forretningen sin etter forskrift fordi da får man støtte.

Zachariasen trekker også fram at Altinget får mediestøtte i Danmark, men at det er andre andre kriterier der.

Fikk også avslag

Et annet nyetablert mediehus, Watch Media, søkte også om pressestøtte for første gang i år. De fikk også avslag.

Sjefredaktør og landsjef i Norge, Kristin Stoltenberg, sier de er uenige i avslaget, og at de vil bruke tid på å vurdere hva de skal gjøre. De har ikke klaget ennå.

– I første omgang tar vi avgjørelsen til etterretning, og så har vi jo alltid muligheten til å søke på nytt neste år. Vi har parallelt med søkeprosessen arbeidet med noen løsninger som vi mener vil tydeliggjøre vårt samlede verdiforslag. Det ønsker vi å få på plass før vi eventuelt søker på nytt, skriver hun i en e-post.

Kristin Stoltenberg sjefredaktør og landsjef i Norge.

Watch Media fikk avslag med henvisning til samme paragraf som Altinget. Stoltenberg mener at ettersom Medietilsynet har åpnet opp for at nasjonale nisjemedier kan søke, så er det viktig at kriteriene reflekterer den mulighet slik at innovasjon er mulig.

– Produksjonsstøtte er en stor hjelp for nye medier, og det er viktig at kriteriene for støtte ikke er med på å påvirke mediene til å endre på deres forretningsmodell, skriver hun.

De ønsker ikke å endre på hverken konsept eller forretningsmodell.

–  Vi vil imidlertid gjøre vårt samlede verdiforslag til leserne tydeligere, blant annet gjennom en felles landingsside, og det er et arbeid vi uansett var i gang med, skriver hun.

Svarer

Medier24 har forelagt kritikken for Medietilsynet.

Avdelingsdirektør Hanne Sekkelsten svarer dette i en kommentar:

– Vi mener at vi har behandlet de to sakene i tråd med forskriften, men vi vil selvfølgelig vurdere klagen vi har fått fra Altinget.

For ordens skyld: Medier24 har ved flere anledninger benyttet seg av tjenester fra advokat Jon Wessel-Aas.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS