Fra venstre: Silje Sjursen Skiphamn, Veslemøy Østrem og Elisabeth Bergskaug.

Henter fra Faktisk og Vårt Land: Disse skal lede Altingets satsing på klima og helse

Silje Sjursen Skiphamn og Elisabeth Bergskaug er Altingets to første nisjeredaktører.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Altinget er en nordisk satsing, og har allerede 28 nisjemedier i Danmark og 11 i Sverige.

Til høsten skal de også være i gang med en norsk politisk nettavis.

Altinget skal til sammen omfatte seks ulike nisjer, i tillegg til å skrive om norsk politikk generelt. Torsdag ble det kjent at de første to nisjeredaktørene er Silje Sjursen Skiphamn, som skal lede satsingen på helsepolitikk, og Elisabeth Bergskaug, som tar styring på klima- og energipolitikk.

– Dette er to kvalitetsjournalister. De har lang erfaring og er engasjerte og dyktige. De har også bakgrunner som gjør at jeg er trygg på at de kommer til å få dette til, sier sjefredaktør i Altinget Norge, Veslemøy Østrem.

Hun mener det trengs mer journalistikk på helseområdet, blant annet fordi det er her flere av de viktigste beslutningene skal tas framover.

– Vi er også i en periode etter pandemien der vi er nødt til å gå gjennom en del ting rundt vår egen helseberedskap, sier Østrem.

Det samme gjelder for klima- og energifeltet, legger hun til.

– Klima og energi er det store norske dilemmaet. Vi er en nasjon som surkler i olje. Det vil gjøre litt vondt når vi skal prøve å nå klimamålene. Da er det viktig å ha en journalist som Elisabeth, som ikke skaper mer polarisering, men som virkelig belyser problemene fra flere sider.

Vil sette dagsorden

Silje Sjursen Skiphamn har tidligere jobbet i Faktisk.no. Dette har gitt henne flere gode erfaringer, som hun tar med seg til Altinget.

– Jeg tror mange journalister hadde hatt godt av en periode i Faktisk. Jeg tror aldri jeg har lært så mye om journalistikk som jeg har gjort de siste fem årene. Dette blir annerledes, men grundigheten og nyansene, og det å alltid ta en ekstra sjekk på om du har de riktige opplysningene, det ligger i bunnen for all journalistikk, sier Skiphamn.

Hun er forberedt på å møte konkurranse fra andre medier. Samtidig har de noen tanker om hvordan de skal skille seg ut.

– Vi blir nødt til å gi leserne våre noe de ikke får andre steder. Vi kan bidra med å gå i dybden, vise hva som ligger bak de politiske vedtakene og hvordan de byråkratiske og politiske prosessene i helsevesenet fungerer. Jeg håper vi kan opplyse leserne våre, og målet vårt er jo å sette dagsorden.

Samlende klimajournalistikk

Elisabeth Bergskaug har en bakgrunn som vaktsjef og klimajournalist i Vårt Land. I tillegg har hun skrevet en masteroppgave om hvordan mediene dekket klimafeltet gjennom valgkampen i 2021.

På spørsmål om hvordan de skal gjøre klimajournalistikk forståelig, svarer hun følgende:

– Vår målgruppe i Altinget er de som har interesse av å følge med på klimafeltet, og da er den terskelen lavere for å engasjere seg. Men vi må selvfølgelig jobbe med å gjøre ting forståelig. Jobben til en journalist er i stor grad å gjøre ting som er komplisert og stort til noe som er komprimert og lettere å skjønne.

Samtidig gleder også hun seg til å dykke dypere ned i ting som handler om klima og energi.

– Vi skal dekke klimapolitikk og energipolitikk, og det som skjer på Stortinget. I tillegg skal vi skrive om prosessene som ligger bak vedtakene som kommer og planene til regjeringen, og da tror jeg det må bli litt «nørding».

– Vi har snakket litt om hvordan vi kan lage klimajournalistikk som ikke er polariserende, men samlende. Vi har noen gode idéer rundt det, avlsutter Bergskaug.

Powered by Labrador CMS