Tellef Dahll, Head of TV - Nordic i Aller Media.

MENINGER:

Presser ut pressen fra ski-VM

«Om én måned går startskuddet for ski-VM i Trondheim. En folkefest der pressen blir bedt om å betale i dyre dommer for å dekke mesterskapet. Snakk om å sage på den greinen man sitter på», skriver Tellef Dahll.

Publisert

At ikke langrennssporten gjør alt de kan for å skape blest, tiltrekke seg oppmerksomhet og presse overrasker meg.

For samtidig som at TV-seerne løper så fort de kan vekk fra skjermene når verdenscupen blir vist, hindrer rettighetseierne journalister fra å dekke skisporten. Og VM i Trondheim er på ingen måte et unntak.

Litt kontekst:

Infront eier og formidler de norske TV-rettighetene til Ski-VM og verdenscupen på ski. De har solgt disse rettighetene til NRK, TV2 og Viaplay, som serverer dem ut til det norske folk. Ikke et vondt ord om denne måten å operere på – det er som vanlig.

Det som ikke er like vanlig er Infronts krav til mediehusene som ønsker å dekke ski-VM og verdenscupen med et videokamera. Ikke bilder fra rennene, de eier som sagt NRK, TV2 og Viaplay som har betalt for dette, men intervjuene som de enkelte mediehusene gjør, koster penger. Og Infront tar veldig godt betalt.

Et par eksempler:

For verdenscupen skulle Infront ha 176.000 kroner for at vi skal få lov til å filme intervjuene i mixed zone. VM i Trondheim: 260.000 kroner. Opprigg, service og teknisk tilrettelegging kommer i tillegg. Dette er åpenbart problematisk. Det er en innskrenkning av den frie pressen og setter begrensninger for ytringsfriheten.

Det fører også til harde prioriteringer for hva vi skal og kan dekke. Dagbladet kommer selvsagt til å dekke et ski-VM i Norge også med et TV-kamera, men dette presser oss til å prioritere mye hardere i fremtiden.

Prinsipielt problematisk

Dette gjelder altså videojournalister - dersom du er skrivende journalist, koster ikke denne akkrediteringen penger. Vi har hatt en løpende dialog med Infront om dette. De mener at dette er viktig prinsipielt med tanke på forholdet til og respekten for rettighetshaverne (NRK, TV2 og Viaplay) som betaler store summer for TV-rettighetene. Ser den. Vi i Dagbladet mener det er prinsipielt problematisk å betale for intervjuer. Dessuten er det på ingen måte bærekraftig. Dersom vi taper penger på å dekke ski, kommer vi naturligvis ikke til å gjøre det i fremtiden.

Det er lett å tenke at "Verden har blitt sånn", "Du må betale for å få tilgang" – men dette er ikke vanlig. Heldigvis. Av det vi har dekt det siste året er skiskyting gratis, håndball-VM/EM gratis, fotball-landslaget gratis. At langrenn skal skille seg ut, virker rett og slett underlig. Et krav om betalingsjournalistikk er direkte ødeleggende for sporten.

Vi vet at TV-intervjuer bør være en avgjørende del av dekningen vår for å nå unge brukere. Dersom vi må prioritere dette vekk, vil dekningen bli mindre og det vil som konsekvens bli mindre prat om renna og utøverne. Så hva er viktigst? Respekten for rettighetshaverne, eller respekten for skisporten? Utover dette er Ski-VM i Norge delfinansiert av skattebetalerne – ikke bare betaler vi for å sette i stand skistadioner og hoppbakker, men 10 millioner kroner er direkte tilskudd til arrangøren. Ikke misforstå: Jeg støtter tilskuddene – dette blir en fest for folket. Men hvorfor norsk presse da holdes på en armlengdes avstand er for meg fryktelig dårlig gjennomtenkt.

Vi bør rope nå

Skiforbundet og VM-selskapet som arrangerer mesterskapet, opplever også å bli møtt med lukkede dører – de skriver til oss at de har tatt opp problematikken med FIS og Infront, men at argumentene ikke blir hørt, og at prisen er lik for alle. Samtidig ber de oss i pressen om å gå sammen, for å utfordre FIS og Infront. Dersom det er det som skal til, mener jeg at vi bør rope nå - for utviklingen med å ta betalt for intervjuer, er ikke forenlig med en fri norsk presse.

Samtidig lurer jeg på hva slags makt Infront har over skisportens framtid når verken arrangør eller det mektigste særforbundet for denne idretten, har noen innvirkning på disse beslutningene. Spørsmålet er hva vi og andre mediehus gjør framover. Dersom vi fortsatt må betale, er konsekvensen at langrennsdekningen blir mindre og fattigere – idretten får mindre oppmerksomhet, færre sponsorer, blir mindre og seerne enda færre. Er dette fornuftig?

Vi og alle andre skjønner hva dette egentlig er; å skvise ut så mange sølvpenger man klarer av skisporten før snøen smelter og moroa er over. Til slutt er det bare fire stykker i Trøndelag og kongen som ser på langrenn – og da spiller det ingen rolle hvor mye vi respekterte rettighetshaverne. Slutt å sage og slipp oss til.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS