– Vi at vi blir snytt for flere millioner kroner. Det er fordi vi ikke kan søke om pressestøtte slik som ordningen fungerer i dag, fordi blant annet et av kravene er at man må ha betalende abonnenter, sier ansvarlig redaktør Alida de Lange D'Agostino til Medier24.
– Dårlig kjøpekraft
Universitas er gratis og tilgjengelig for leserne, enten på nett eller i de mange papiravisene spredt rundt på stativer på campuser i hovedstaden.
de Lange D'Agostino forteller at de har ingen planer om å ta seg betalt for innholdet de produserer.
– Vi er en vaktbikkje og spiller en viktig rolle i samfunnet for studenter. Derfor er det viktig at vi er tilgjengelig og gratis for de. Leserne våre har også veldig dårlig kjøpekraft, og har ikke egentlig har råd til å abonnere på aviser. Da faller vi utenfor den ordningen.
Nyhetsredaktør Vilhelm Ofstad Bjørgul trekker fram at de alltid har hatt produksjonspause i sommermånedene og juleferien.
– Det er fordi studentene ikke er på campus og ikke har tilgang til de fysiske avisene som distribueres, sier Bjørgul.
I kommentaren trekker Universitas-redaktørene også fram at studentavisen bidrar til å gi mange unge journalistspirer viktig erfaring.
– Vi og andre studentmediehus utdanner jo veldig mange journalister i Norge. Og de skaper jo verdier i de store mediehusene, sier Bjørgul.
– Vi mener jo at vi gjør en stor del av jobben med å utdanne journalister. Så er det de avisene som er knyttet til store mediekonsern som stikker av med pengesekken, legger de Lange D'Agostino til.
– Gi oss vår del av kaken
Nyhetsredaktør Bjørgul trekker fram formålet med produksjonstilskuddet til nyhets- og aktualitetsmedier.
Her står det at det skal stimulere til et mangfold av tekstbaserte nyhets- og aktualitetsmedier over hele landet, med et bredt journalistisk innhold rettet mot allmennheten, ifølge Lovdata.no.
– Når dette er pressestøttens uttalt formål mener jeg det er smått absurd at vi ikke kvalifiserer, sier han og fortsetter:
– Vi leverer stoff i stort monn innenfor samtlige av journalistikkens sjangre hver eneste uke: Nyhet, utenriks, kultur, anmeldelser og debatt.
– Hvordan ser dere for dere at pressestøtten kan være?
– Enten så må man endre på kravene som er der i dag. Det er også blitt drøftet om man skal kunne dele ordningen i to, der de som er knyttet til større mediekonsern får søke på en del av potten, mens de uavhengig får søke på en annen, svarer de Lange D'Agostino.
– Men jeg skulle jo likt å høre hva kulturministeren tenker om dette, legger hun til.
– Hvis dere hadde snakket direkte med kulturminister Lubna Jaffery (Ap), hva ville dere sagt da?
– Jeg tenker at pressestøtte trenger en overhaling. Som det blir påpekt i Klassekampen av Hallingdølen, så er det politisk vilje som mangler. Mens mange politikere mener at den trenger en oppdatering, svarer Bjørgul.
– Som nevnt så utdanner årlig mange journalister som bidrar til et mer demokratisk Norge, for å ta det i ytterste konsekvens. Så jeg vil jo si at hun må gi oss vår del av kaken.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no