Sjefredaktør og eier Danby Choi i avisen Subjekt.
Sjefredaktør og eier Danby Choi i avisen Subjekt.

Spaltist slutter i Subjekt - mener de er mer opptatt av klikk enn sannheten

– Subjekt gjør det de er best på - å skape polarisering og bekymring, sier Ali Jones Alkazemi som nå slutter til Morgenbladet.

Publisert Sist oppdatert

Subjekt-spaltist Ali Jones Alkazemi slutter i avisen - blant annet fordi han mener de er mer opptatt av klikk enn sannheten, skriver Morgenbladet.

– Måten de lager fortellinger på, er skikkelig stygg. De misbruker folks dømmekraft. De kunne vært åpne og opplysende, og bidra til at partene kommer i dialog med hverandre. I stedet gjør Subjekt det de er best på - å skape polarisering og bekymring, sier den tidligere spaltisten til Morgenbladet om avgangen.

Bakgrunnen for hans avgang skal være Subjekts dekning av et initiativ fra studentforeningen Gender Expansive Philosophy (GEP) - som har fremmet flere krav til Instituttet for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske språk ved UiO, der Jones Alkazemi selv er student og lærerassistent.

GEP har blant annet bedt om en beklagelse for historisk undertrykkelse av kvinner og kjønnsminoriteter - samt en forespørel om at nye studenter blir bedt om å dele sine personlige pronomen ved navnerunder, ifølge Morgenbladet.

I et lengre innlegg på Facebook skriver Alkazemi at han mener Subjekts omtale av saken har vært uansvarlig og overforenklet - og «rett og slett hensynsløst polariserende».

– De siste dagene har en rekke innlegg på Subjekts nettside tematisert ‘woke-kulturen’ ved Universitetet i Oslo. For en som er ganske involvert i fagmiljøet ved instituttet er det derimot skrekkelig å se hvordan Subjekt har utnyttet små tilfeller på en måte som genererer flest mulig klikk, skriver han.

Overfor Medier24 påpeker Alkazemi at han mener det er en utbredt tendens i mediene generelt.

– Det handler om måten sosiale medier og aggressive algoritmer fungerer i dag. Det vil jeg ikke være med på. Dette er retningen veldig mange medier tar, de blir mer og mer agressive, overdrevne og clickbait-orienterte - og det handler ikke lenger om å dekke ting på en saklig måte. I stedet blir det å utnytte ekstremt lave deler av menneskets natur.

Subjekt-redaktør Danby Choi er blitt forelagt kritikken fra Alkazemi.

– Jeg synes det er leit at Ali Jones Alkazemi slutter i Subjekt, han er en driftig og dyktig filosofistudent som har bidratt med mange artikler for Subjekt. Jeg takker ham for de bidragene han har gjort, for Subjekt og for offentligheten - og ønsker ham lykke til videre, sier Choi til Medier24.

Han ønsker ikke kommentere saken ytterligere.

Powered by Labrador CMS