Ansvarlig redaktør i Dagbladet Alexandra Beverfjord, her fotografert i en annen setting.

FrP-nachspielet: Dagbladet brukte tre dager på å opplyse om endringer i saken

Nettavisens journalister kjente seg ikke igjen i Dagbladets gjengivelse av hendelsen.

Publisert Sist oppdatert

På et nachspiel under Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen 29. april, skal en journalist ha blitt tatt i skrittet og slått med flat hånd, og en annen skal ha bli tatt kvelertak på – angivelig av FrPs ordførerkandidat i Oslo, Lars Petter Solås,

Mandag skrev Solås på Facebook at han beklager hendelsen og at han har dummet seg ut.

Dagbladet var første avis som omtalte nachspiel-saken. Både Dagbladet, VG og Nettavisen har nå skrevet at de hadde ansatte som var til stede på nachspielet.

Men det skal bare ha vært journalister fra to av mediehusene som var direkte involvert.

Dagbladet skrev i en tidligere versjon av den første artikkelen at to journalister var blitt tatt i skrittet og at én av dem ble slått i magen flere ganger.

Da Nettavisen omtalte saken et døgn seinere, skrev de at tre journalister skal ha vært involvert i det som utspilte seg på nachspielet, men at bare en ble tatt i skrittet og at en annen skal ha bli tatt kvelertak på.

Nettavisen skrev også at deres journalister ikke kjenner seg igjen i gjengivelsen av hendelsen slik den sto i Dagbladet.

Endret deler av artikkelen

I Dagbladets første artikkel sto det heller ikke noe om at en av deres journalister var til stede på nachspielet. Det kom først i neste artikkel.

Ansvarlig redaktør Alexandra Beverfjord i Dagbladet forteller at grunnen til at de ikke opplyste om Dagbladet-journalistens tilstedeværelse hadde å gjøre med at saken var i en tidlig fase å gjøre.

Opplysningen ble lagt inn i den påfølgende saken.

– Man skal som regel opplyse om bakenforliggende forhold som dette, hvilke vurderinger gjorde dere der?

– Det er riktig. Derfor ble dette også lagt inn i sak 2, svarer Beverfjord.

– Vi har registrert at Dagbladet har endret opplysninger i den første saken, blant annet fjernet at en person ble slått i magen og at det var flere som ble befølt. Hvorfor står det ikke noe i artikkelen eller retteloggen om dette?

– Endringene burde også vært registrert i vår rettelogg. Det vil bli gjort, svarer hun.

– Helt uakseptabel

Endringene er nå registrert i Dagbladets rettelogg 8. mai, tre dager etter første publisering.

«Dagbladet gjorde i etterkant av publisering noen justeringer av beskrivelsene av situasjonen. Vi tok ned detaljnivået i artikkelen fordi saken var i en tidlig fase».

Mandag kom det fram at Dagbladet ikke anmelder Frp-politikeren etter nachspielet.

– Hvem har tatt avgjørelsen om å ikke anmelde?

– Overordnet vil jeg si at oppførselen var helt uakseptabel. Vi har ut fra en helhetsvurdering landet på at vi ikke kommer til å anmelde dette. Avgjørelsen er tatt i samråd med vår medarbeider, svarer Dagbladet-sjefen.

– Et sort hull

FrP har varslet at de har opprettet sak i partiets organisasjonsutvalg for å vurdere sanksjoner mot Solås.

– Jeg har dummet meg ut. Under landsmøtet lørdag 29. april drakk jeg altfor mye og mistet kontroll over meg selv. På et nachspiel oppførte jeg meg hensynsløst mot flere journalister. Flere aviser har omtalt hendelsene, skrev Solås i FrP på Facebook mandag.

Han skriver at episoden på landsmøtet er «et sort hull» og at oppførselen han har fått beskrevet er «åpenbart fullstendig uakseptabel».

– Jeg beklager på det sterkeste til de berørte journalistene. Journalister er viktige i et demokratisk samfunn, og skal slippe at politikere oppfører seg slik det er beskrevet at jeg gjorde. Kritisk journalistikk må også innebære å rette kritisk søkelys på politikere, og jeg har derfor forståelse for at også min sak blir omtalt.

Powered by Labrador CMS