Aleksander Nordahl har jobbet i Dagens Næringsliv siden 2007. Nå er det over.

Aleksander Nordahl slutter i DN

Gir seg etter over 30 år i rikspressen for å jobbe med prosjekt i havet.

Publisert

I et Facebook-innlegg mandag forteller Aleksander Nordahl fra Dagens Næringsliv at han har tatt farvel med avisen han har jobbet i siden 2007.

Nordahl tok permisjon i siste kuttrunde i DN for å ta en kreativ pause og drive med fridykking og fotografering under havet.

Det ble med fem måneder.

– Jeg fant ut etter 33 år at jeg kan gjøre mye annet enn å være journalist. Dette er en mulighet for meg til å jobbe med noe jeg virkelig elsker, som er å være i havet, dykke, fotografere og fortelle historier, sier han til Medier24.

Mandag hadde han avslutning hos DN, med flere taler.

– Det var faktisk litt tøffere enn jeg trodde. Det er vel et vitne om at jeg tror folk har satt pris på det jeg har holdt på med. Det setter jeg pris på, sier han.

Aleksander Nordahl fotograferer under havoverflaten.

Internasjonalt prosjekt

Det neste året skal han jobbe med flere internasjonale undervannsfotografer og marinbiologer gjennom et internasjonalt samarbeid for å fortelle faktuelle og vitenskapelige historier fra havet.

Å fortelle historier om havet og dets utfordringer og løsninger har han et stort engasjement for, sier han selv.

– Jeg føler at jeg må tilegne all min tid til å fortelle historier fra havet, og rett og slett prøve å vise tilstanden på havet. Det går skikkelig dårlig, og vi er forbi vendepunktet mange steder, sier han.

Han mener det er for få journalister som er til stede for å dokumentere og fortelle om det som skjer i havet.

– De med politiske og økonomiske agendaer eller lobbyister og aktivister kan ikke forvalte narrativet om havet. Vi som profesjonelle observatører og historiefortellere har et ansvar, sier han.

Aleksander Nordahl på vei opp for å motta Skup-diplom tidligere i år.

Vant Skup-diplom

De siste 15 årene har han vært engasjert i undervannsfoto og fridykking. Han har også et kunstprosjekt som heter «På Ett Pust».

Engasjementet under vann førte blant annet til Skup-diplom for dokumentaren «Laksegriseriet» der Nordahl var både journalist, foto og video.

– Nå føler jeg at den viktigste historien å fortelle for meg er historier fra under overflaten. Nå har jeg muligheten til å gjøre det, sier han.

Han sier han setter pris på at DN har latt ham få lage flere saker og historier fra havet – ikke minst historien som stakk av med Skup-diplom.

– Det har egentlig også vært grunnen til at jeg også har tatt dette valget. Jeg har sett hvor viktig det er å fortelle slike historier.

Nordahl forteller at han ser store forandringer under havoverflaten på de 15 årene han har fridykket.

– Man må være ganske blind hvis du ikke klarer å se forskjellene. Når du kan svømme forbi et sted i Lofoten der det var tareskog før, men som nå er tatt over av invaderende kråkeboller, og grunnen er menneskelig påvirkning, da må jeg ta bilder og fortelle den historien, sier han.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS