(TØNSBERG): Under åpningsdebatten på årets SKUP-konferanse ble det diskutert om norske medier dekker krigen i Gaza på en god måte.
Her snakket de blant annet om den norske dekningen av krigen, kontra andre land.
Sjefredaktør i Aftenposten tok da opp den arabisk TV-kanalen Al-Jazeera.
– Og så en liten kommentar om Al Jazeera. Jeg får mail fra folk hver dag som spør om jeg ser på Al Jazeera. Og jeg stoler ikke på Al Jazeera, sier Eilertsen på scenen.
Hamdans rapport viste feilinformasjon om koranbrenningene, Nato-krisen og påstander om at det svenske barnevernet kidnapper barn, skriver Aftenposten.
Hamdan tok kontakt med Al Jazeera uten å få svar. Aftenposten fikk heller aldri svar.
Eilertsen reagerte på dette.
– Der er forskjellen på et ordentlig redaktørstyrt medium. Hvis vi gjør noe sånt, skal jeg svare for det, men det gjør ikke de. Så det å «bare» følge Al Jazeera, er livsfarlig.
– Jeg skjønner at mange gjør det. Men for oss må vi si «kan noen andre bekrefte det».
I etterkant av seansen forklarer Eilertsen at manglende svar gjør noe med troverdigheten til Al Jazeera.
Hun forteller at Aftenposten kan sitere Al Jazeera, men at de også må finne andre som rapporterer det samme og verifiserer det de skriver.
– Det er det som er krevende med internasjonal journalistikk. Vi kan sitere, men da må man ta veldig forbehold, fordi vi ikke alltid vet hvilket kildegrunnlag de har eller hvordan de har jobbet. Det er farlig for oss å blindt lage en tittel basert på noe andre har funnet ut, sier hun til Medier24.
– Kan ha slagside
Yama Wolasmal mener at det er viktig å skille mellom Aljazeeras arabiskespråklige kanal, og den engelskspråklige. Der førstnevnte kan ha slagside i enkelte saker, leverer sistnevnte avslørende journalistikk i verdensklassen.
Wolasmal mener at det heller ikke kommer fram at Al Jazeeras kritiske journalistikk har gjort dem forhatt i mange land, fra USA, Kina, og til arabiske land forbudt i arabiske land.
– I demokratiske Israel gikk Netanyahu til parlamentet nylig og fikk stemt gjennom en lov som gjør det mulig for ham å stenge Al Jazeera sine kontorer i Israel.
– Dessuten har ingen av de store medieorganisasjonene mistet så mange reportere og fotografer i denne krigen som Aljazeera. Deres reportere løper størst risiko, og deres reportere har målrettet blitt angrepet.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no