Erik Andreassen er pastor i en menighet i Oslo, og aktiv i debattspaltene hos blant annet avisen Vårt Land.
For å få plass i papiravisen, måtte en tekst han hadde skrevet på 6000 tegn kuttes ned til 4000 tegn. Da ville han teste å bruke chat-GPT for å hjelpe seg, og fikk den til å gi ham en kortere versjon.
– Det blir dårligere flyt. Den tar bort viktige nyanser jeg synes er viktig å ha med i en komplisert sak. Den slår sammen setninger og gjør nye poenger jeg tenker blir upresist. Presisjonsnivået blir for lavt, sier han om den KI-modifiserte teksten.
Han syntes ikke det ble bra nok, og brukte heller tid på å selv korte ned teksten.
Så, uten å mene det, sendte han feil dokument til Vårt Land.
Dermed var det versjonen ChatGPT hadde kortet ned som kom på trykk i papiravisen.
– Må stå inne for det
– Det viktigste er at han kan stå inne for det som sto der, sier Berit Aalborg.
Hun er politisk redaktør i Vårt Land, og bekrefter at det var de som hadde bedt om en kortere versjon av teksten.
– Vi ber ofte folk kutte selv, for da ha de mer kontroll på hva de ønsker å ha med.
Hun bruker ikke selv KI for å korte ned tekster, men tror flere og flere gjør det. Å bruke det som hjelpemiddel er greit.
– Men kun som hjelpemiddel underveis. Man må stå inne for det som står i teksten.
Redaksjonen oppdaget ikke at det var brukt KI for å kutte ned versjonen de fikk feilsendt, og Aalborg er usikker på om de kunne ha oppdaget det. Hun sier teksten var ganske lik.
– Man bør jo være obs på dette – hvis man setter seg ned og ber om kortere versjon av KI, så kan det komme endringer og nyanseforskjeller. Vi opplevde at dette var en forkortet versjon av innlegget hans.
Gikk utover kvalitet og stolthet
Andreassen oppdaget ikke sin egen feil før han så det på trykk.
– Det er jo først og fremst kjipt for Vårt Land som trykker en tekst som ikke er så bra som den burde vært, og som de ikke vet er KI-modifisert. Og for min egen stolthet, ser jeg at den teksten hadde mye lavere kvalitet enn det jeg vil stå inne for, sier han.
Han understreker at det hans egen tekst som er kortet ned, og at Vårt Land ikke kunne ha oppdaget det.
– Det er fullt og helt mitt ansvar og min tabbe.
Den riktige versjonen ble publisert på nettsidene.
Tar ikke inn KI-tekster
Aalborg sier Vårt Land har en tydelig linje på at de ikke tar inn KI-genererte tekster. Hun opplever heller ikke at det er noe de ofte får, men tror det er en diskusjon man trenger i bransjen.
– Vi bør hele tiden diskutere utfordringene med KI. Mye av de KI-genererte tekstene er blitt veldig gode, og vi må hele tiden diskutere hvordan vi forholder oss til det. Vår grensesetting og vår opptatthet av det, er også naturlig nok i utvikling, sier hun.
Andreassen sier han som medieforbruker og leser av aviser, mener det burde være nulltoleranse for KI-tekster i norske aviser.
– Når jeg leser en persons innlegg, vil jeg vite at det er den personen sitt verk 100 prosent. Men hvor grensen går fra å korte ned og språkvask, til at det er KI-materiale, det må noen andre vurdere, sier han.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no