Fredrik Skavlan får prisen Årets avistegning av kulturminister Lubna Jaffery (Ap).
Fredrik Skavlan får prisen Årets avistegning av kulturminister Lubna Jaffery (Ap).

Årets avistegning til Fredrik Skavlan

Fredrik Skavlan vinner prisen for Årets avistegning med tegningen «Håndbok for politisk ledelse», publisert i Aftenposten.

Publisert Sist oppdatert

(KRISTIANSAND): Prisen «Årets avistegning» går til Fredrik Skavlan for tegningen «Håndbok for politisk ledelse» ble publisert i Aftenpostens lørdagsutgave 2. september 2023.

Det var kulturminister Lubna Jaffery (Ap) som delte ut prisen under Medieleder-konferansen i Kristiansand.

Vinneren, som er mest kjent som en TV-personlighet, påpekte at han ofte måtte forsvare at han egentlig er en avistegner.

– Ettersom jeg har hatt såpass synlig jobb i TV i store deler av mitt liv, så har jeg måtte forklare folk at jeg egentlig er avistegner – litt som kelneren i New York som egentlig er en skuespiller, sier Skavlan til latter fra salen.

I en pressemelding forteller han at prisen overgår det mest.

– Det var avistegner jeg alltid ville bli, før TV tok meg. Og med tanke på det skyhøye nivået vi har på avistegnere i Norge, får man bare håpe juryen vet hva de gjør. Takknemlig er jeg uansett, sier Skavlan i en pressemelding.

Juryen trekker i tillegg ut to tegninger som får hederlig omtale:

Christian Bloom (Vårt Land) – «Julestjerna» og Morten Mørland (VG) – «Kneblet»

Juryens begrunnelse:

Det er pensum, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han møtte pressen i juni 2023. Han hadde med seg «Håndbok for politisk ledelse» på talerstolen da han kommenterte at kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) trakk seg etter å ha utnevnt venner til ulike verv. Saken var én i rekken av flere problematiske saker for landets politiske elite, med avsløringer på rekke og rad om habilitet, ektemenn som handlet aksjer, pendlerboliger og reiseregninger.

Fredrik Skavlan har brukt avistegningens virkemidler til å formidle en stor og kompleks sak på en svært enkel og treffende måte. Enkelheten er banal og knusende. I sin barnlige uskyldighet er den ganske streng.

Skavlans versjon av «Håndbok for politisk ledelse» illustrerer ikke bare en av de største og mest omtalte sakskompleksene i lang tid, men gjør det også på en selvstendig måte. Tegningen står svært godt på egne bein og har et formspråk som er gjenkjennelig og som oppsummerer saken på en enestående god måte.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS