Det er flere grunner til at Ropstad-saken er viktig, mener ansvarlig redaktør i Medier24, Erik Waatland

KOMMENTAR:

Fem bud for å forstå hvorfor Aftenposten avslører Ropstads lukrative boligordning

Noen onde tunger i sosiale medier skal ha det til at mediehuset forsøker å ødelegge innspurten for KrF i valgkampen. Det er selvsagt bare tull.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Kjell Ingolf Ropstad er i hard vind om dagen etter at Aftenposten avslørte at han har fått gratis bolig av Stortinget - ved å være folkeregistrert på gutterommet hos foreldrene.

Ropstad sier han er lei seg, men at han hele tiden har vært åpen om bosituasjonen - og vil heller ikke betale tilbake pengene. Særlig det siste utsagnet får sosiale medier til å koke ved at partilederen omtales som grådig og at han misbruker ordningen.

Så hvorfor skriver Aftenposten om dette så tett opp mot valget? Det er det flere grunner til, men i all hovedsak kan det oppsummeres slik:

  1. Fordi det er sant.
  2. Fordi medienes oppgave er å gi velgerne mulighet til å ta informerte valg.
  3. Fordi politikk ikke bare handler om sak, men også personene som skal bære politikken.
  4. Fordi KrF er et verdiparti der etikk og moral står høyt og der liv og lære må måles i full offentlighet.
  5. Fordi dette kan få politiske konsekvenser for KrF, ved at de kan havne under sperregrensen, ifølge en valgforsker.

Man skal ikke nødvendigvis legge for mye i hva man plukker opp i sosiale medier, men i en tråd på veggen til Sven Egil Omdal skriver en tillitsvalgt på lokalt nivå i KrF at dette minner om en drittpakke fra Aftenposten og at vedkommende har erfaring med at journalister jobber på en suspekt måte.

Betyr det at Aftenposten har en agenda utover den journalistiske dekningen? Okei, hvis det er tilfellet, så bør vi gå tilbake i historien og se hvilke andre avsløringer Aftenposten har gjort på enkeltpolitikeres fomling med offentlige penger:

  • 9. april 2019 avslørte Aftenposten at Arbeiderpartiets Hege Haukeland Liadal er anmeldt for å ha levert falske reiseregninger til Stortinget. Saken skal opp i Oslo tingrett, hvor hun nå har status som tiltalt for å ha karret til seg drøyt 115.000 kroner. Liadal har tidligere erkjent straffskyld for grovt uaktsomt bedrageri, men ikke grovt forsettlig bedrageri, skriver Aftenposten.
  • 17. oktober 2018 avslørte Aftenposten at FrP-politiker Mazyar Keshvari hadde levert falske reiseregninger til Stortinget. Etter en lang runde i retten, ble han oktober 2020 dømt i Høyesterett til 11 måneders fengsel.

Så. Kan vi av dette lese et mønster der Aftenposten har en agenda mot enkeltpartiene KrF, Arbeiderpartiet og FrP - eller kan det rett og slett tenkes at Aftenposten bare gjør jobben sin?

Jeg skjønner at det kan være krevende som parti - og som partileder - å bli utsatt for kritisk journalistikk i en så avgjørende fase av valgkampen. Men søker du offentlige verv, så stilles det ekstra krav til at du har orden i sysakene.

Og mest sannsynlig har Ropstad lært at selv om han trolig ikke har brutt noen lov, så kan det se ut som det sviktet litt i etikk- og moralhåndboka - på bekostning av skattebetalernes penger.

Det fortjener velgerne å vite før de går til valgurnene.

Powered by Labrador CMS