Trine Skei Grande, her fra sin tid som kulturminister.

Svarer på Aftenposten-sjefens stikk til forlagene

– I verste fall kan et forlag rasere tilliten til journalister og et mediehus på grunn av slett arbeid, sa Trine Eilertsen. Nå får hun svar fra direktør for forleggerforeningen, Trine Skei Grande.

Publisert

– Vi deler ikke Trine Eilertsen sitt syn om at forlagene ikke opptrer som ansvarlige og ikke bidrar til tillit på feltet, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen, til Medier24.

Mediestormen rundt boken «Partiet» har ført til interne diskusjoner i VG og Aftenposten om premissene journalister må følge når de skal ha permisjon for å skrive sakprosa.

Aftenpostens sjefredaktør, Trine Eilertsen, uttalte blant annet til Medier24 at forlagene ikke tar ansvar for å ta vare på journalistikkens - og mediehusenes troverdighet - når journalister skriver bok.

– Vi ser at forlagene ikke tar det ansvaret for å ta vare på den tilliten. I verste fall kan et forlag rasere tilliten til journalister og et mediehus på grunn av slett arbeid, sa Eilertsen.

Det er Trine Skei Grande uenig i.

– Vi gir ut 10.000 bøker hvert år, det er flere år mellom hver gang man har denne typen debatter. Jo det kan gjøres feil, men det betyr ikke at hele forlagsverdenen ikke følger et stramt etiske regelverk og regler for arbeidsmåte i litteraturen.

Skei Grande påpeker at det var over 600 klager til PFU i fjor. Hun mener ingen bøker utløste denne typen diskusjon i fjor.

– Vi har et etisk regelverk, som er laget av NFO, mange forlag, de fleste forlag, har også sitt eget etiske regelverk - og det jobbes fra veldig mange forlag, veldig grundig, bak både konsept og tekst.

«Partiet», skrevet av Dagbladet-journalistene Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne, har møtt massiv kritikk fra flere hold etter utgivelsen.

Blant annet har bransjekolleger kritisert både forfatterduoen og Dagbladet for metodikken brukt i arbeidet med boka.

Powered by Labrador CMS