TV 2-journalistene Arilas Berg Ould-Saada og Magnus Braaten.Foto: Kristine Sterud
Overrasket over at Dagbladet ikke tok grep: – Jeg kan ikke forstå at Suvatne og Gilbrant har valgt å gjøre det på denne måten
Magnus Braaten og Arilas Berg Ould-Saada er overrasket over at Dagbladet ikke satt en stopper for metodikken brukt i boka til Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne. Mads Andersen sier han ikke vil være en overredaktør for noe gjort i permisjon.
– Jeg synes det er helt ubegripelig, for å si det rett ut. Jeg kan ikke forstå at Suvatne og Gilbrant har valgt å gjøre det på denne måten, sier TV 2-journalist Magnus Braaten til Medier24.
Braaten sikter til den nye boka «Partiet – en innsideberetning om Arbeiderpartiets fall», skrevet av Dagbladet-journalistene Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne.
Forfatterne sier de er trygge på kildegrunnlaget sitt, og sier blant annet at det var nødvendig med anonyme kilder for å få fortalt historien.
Sammen med kollega Arilas Berg Ould-Saada er Braaten selv aktuell med en bok som kommer ut neste uke. De sier de har fulgt Vær varsom-plakaten i sitt arbeid.
Braaten reagerer ikke på at anonyme kilder er brukt i «Partiet».
– Men det er hvordan man bruker dem, og hvordan man lar dem komme med påstander uten å forelegge det for de som omtales i påstandene.
Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant er forelagt kritikken i denne saken, men sier de ikke har noen kommentar.
Ikke underlagt VVP
Gilbrant og Suvatne sa tirsdag til Medier24 at boka ikke er underlagt Vær varsom-plakaten nettopp fordi det er en bok.
– Hvis man bare kan velge å ta på seg forfatter-hatten, og jobbe for et forlag, og da jobbe på en helt annen måte, så svekker det troverdigheten til journalister generelt, sier Ould-Saada.
Gilbrant og Suvatne har også uttalt at de ikke ville sende boka på gjennomlesing i frykt for at det skulle bli kildejakt, og på Politisk Kvarter onsdag morgen sa Gilbrant de var redd at boka skulle bli forsøkt stoppet.
– Sånn er det med all journalistikk – det kommer reaksjoner i forkant og folk forsøker å stoppe saken. Og det er mye bedre å ta det før en publisering. Så du har mulighet til å ettergå og se om du har noe feil i boka di og om innvendingene som kommer har noe for seg, sier Braaten.
– Håper Solbrække ville blitt rasende
Dagbladet-journalistene har hatt permisjon fra avisa når de har jobbet med boka.
Det er Gyldendal forlag som har redaktøransvaret for boka.
Til TV 2 har nyhetsredaktør Mads A. Andersen sagt han ikke tror boka setter Dagbladet i et negativt lys.
Det mener Braaten er en naiv holdning. Han synes det er litt overraskende at Dagbladet ikke har satt en stopper for metodikken.
– Hvis jeg hadde skrevet en bok, og vi hadde lagt alle pressetiske prinsipper vekk, så håper og tror jeg at Karianne Solbrække hadde blitt rasende. Fordi selvfølgelig kan det være egnet til å påvirke folks tillit til oss som journalister, og videre til vårt mediehus, sier Braaten.
– Det er mulig jeg er naiv, og så gjenstår det å se om jeg er det eller ikke, sier Mads A. Andersen til Medier24.
Vil ikke være overredaktør
Nyhetsredaktøren er forelagt kritikken fra Ould-Saada og Braaten.
Andersen sier Dagbladet har en lang tradisjon for å ha ansatte som skriver bøker. De undersøkte ikke hva slags metode forfatterne skulle bruke i arbeidet med denne boka.
– Jeg skal vokte meg vel for å gå inn som en overredaktør eller premissleverandør for noe folk gjør når de ikke jobber for Dagbladet, sier han.
Likevel sier han at saken har aktualisert tematikken.
– Vi må fortsette å diskutere hvordan vi forholder oss til søknader om å ta permisjon for å lage andre medieprodukter som er utenfor Dagbladet. Om det er podkaster, filmer, dokumentarer eller bøker, sier han, men avviser at denne saken vil føre til at de gjør noe annerledes fremover.
– Det finnes journalister både i TV 2 og VG og andre medier som har gitt ut bøker som har skapt overskrifter tidligere, og jeg er usikker på hvordan folk flest og brukerne våre lar seg påvirke av det.
Han sier Gilbrant og Suvatne har gitt ut en spektakulær historie, som får mye oppmerksomhet.
– De blir intervjuet i forbindelse med sin bokutgivelse, og det er ikke knyttet opp til Dagbladet.
Mener man ikke kan velge
Ould-Saada og Braatens bok handler om landslaget i fotball. De har blant annet gjort rundt 60 åpne intervjuer, har noen anonyme kilder og fått tilgang til flere skriftlige kilder.
– Og så har vi tilbudt samtidig imøtegåelse til alle som omtales med faktuelle påstander som de har rett på å svare på, akkurat sånn som vi ville gjort det i en journalistisk sak, sier Ould-Saada.
De har ikke hatt permisjon fra jobbene som TV 2-journalister, og sier de har skrevet boka på fritida.
I metodedelen av boka peker de på at de har fulgt Vær varsom-plakaten selv om de ikke er pålagt det.
Braaten og Ould-Saada mener man ikke kan bytte mellom å være forfatter og å være journalist – og velge å følge VVP deretter.
– Når du er journalist i Dagbladet, så er du det selv om du gjør andre ting på fritiden, i ferier og hjemme på kveldstid, det er den generelle kommentaren jeg har til det, sier Mads A. Andersen.
– Må man følge VVP på fritiden, i ferier og hjemme på kveldstid?
– Har ikke noen formening om det.
Pressen opptatt av roller
– Det handler om hvilken rolle man skriver boken i, og de skriver jo boken i rollen som Dagbladet-journalister, sier Ould-Saada.
De peker på at pressen ofte er opptatte av hvilke roller maktpersoner har, og om det er konflikt mellom forskjellige roller.
– Her havner man i den situasjonen selv. Og det går jo utover tilliten folk har til oss, når vi bare kan ta av og på TV 2-hatten eller Dagbladet-hatten sånn som det passer oss ut ifra hvilken historie vi ønsker å fortelle.
De startet på sin egen bok i januar. I august ble det kjent at Ould-Saada slutter som journalist i TV 2. Han skal bli fotballagent.
– Så du bytter hatt du og?
– Sånn sett så bytter jeg hatt, men det er etter utgivelsen. Jeg jobbet ennå i TV 2 da denne boka gikk i trykken. Vi har også dessuten skrevet om byttet av jobb i metodekapittelet vårt, for å være så transparente som mulig.
Som nevnt innledningsvis har Gilbrant og Suvatne blitt forelagt all kritikken i saken. De ønsker ikke å kommentere.
-----------------
For ordens skyld: Magnus Braaten, Arilas Berg Ould-Saada og Kristine Sterud studerte journalistikk samtidig på Høgskolen i Oslo og Akershus fra 2014–2017. Sterud har også jobbet i TV 2 fra 2018–2021.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no