Mette Bugge, sportsjournalist i Aftenposten.

Aftenposten-profil vil knuse myten om at eldre ikke er nyttig på arbeidsplassen: – Det har vært holdninger om at de gamle måtte bort

Mette Bugge nye bok «Senior Veien til et langt og lykkelig arbeidsliv» peker på hvor viktig aldersmangfoldet er i mediebransjen. – Er man 25 år så er man ikke så interessert i eldrepolitikk.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Aftenposten-journalist Mette Bugge (69) er en av de store bautaene innenfor sportsjournalistikken.

Hun har jobbet i Aftenpostens sportsredaksjon i 43 år, og startet i bransjen da journalistene skrev sakene sine på skrivemaskiner.

Mediebransjen har endret seg mye siden den gang, men Bugge har vært med på utviklingen.

I 2016 fikk hun prisen «Årets Seniorprofil», og holder blant annet foredrag for mediebransjen om hvordan man henger med i den digitaleutviklingen.

Nå gir 69-åringen ut boken «Senior Veien til et langt og lykkelig arbeidsliv».

Her går Bugge dypt ned i materien for å røske opp i mytene om at eldre ikke kan bidra på det digitale arbeidslivet.

Hun er klar på at det finnes holdninger i mediebransjen som ikke inviterer de gamle til å bidra.

– Det har vært holdninger om at de gamle måtte bort for å få inn nye. Noen er nok litt redd for at seniorer skal klamre seg til jobben, særlig etter at aldersgrensen for å kunne jobbe ble hevet til 72 år i 2015 sier Bugge til Medier24.

– Ledere må utfordre og stille krav

Bugge har brukt fire år på boken, og har skrevet den ved siden av fulltidsjobben. Til sammen regner hun at hun har brukt ett årsverk på å fullføre den.

I tillegg til å komme med sine egne råd og refleksjoner, har hun også reist landet rundt for å snakket med kilder.

Prosessen har fått henne til å endre synet på hvordan seniorer kan bli verdifulle på arbeidsplassen. Dette gjelder også for mediebransjen.

– Synet mitt har endret seg veldig når de gjelder ledere. Ledere må virkelig utfordre, sette krav, støtte og ta den gode samtalen med seniorene sine. Det er viktig at man ikke blir dyttet bort i en krok og lederen tenker at han eller hun skal slutte om et par år, sier Bugge og legger til:

– De må være på offensiven.

Samtidig er hun klar på at seniorer også må være på offensiven.

– Ingen er født med teknologisk kompetanse. Man må lære og ta initiativ til mer kompetanse. Man kan ikke tenke at man er gammel og ikke henger med i utviklingen.

Aldersmangfold

Bugge er klar på at det finne mange ulike grunner til at eldre pensjonerer seg tidlig eller seint. Hun understreker at man skal respektere om man ønsker å gå av tidlig for å oppleve andre ting.

Likevel tror hun det er viktig både for den fysisk og psykiske helsen at flere eldre blir lengre i redaksjonene.

I dag kan bedriftene sette sin egen aldersgrense for hvor gammel en ansatt kan bli før de må gå av med pensjon.

Bugge håper dette endrer seg.

– Jeg skulle ønske bedriftintern aldersgrense blir satt til 72 år, eventuelt fjernet.

«Senior Veien til et langt og lykkelig arbeidsliv» ser på mange forskjellige bransjer i landet. Bugge tror at aldersmangfold innenfor mediebransjen er særlig viktig.

– Man skal speile samfunnet. Er man 25 år, så er man ikke så interessert i eldrepolitikk. Vi er et offer for våre egne interesser som journalister mange ganger. De eldre kommer inn med andre perspektiver, på samme måte som at kvinner og menn har ulike perspektiver i journalistikken, sier Bugge og legger til:

– Mange tenker nok ikke over at vi blir veldig mange eldre enn yngre om bare noen få tiår.

Samtidig understreker Bugge at hun ikke ønsker at det er enten de eldre eller de unge. Selv stortrives hun på arbeidsplassen sammen med yngre kollegaer.

– Jeg er veldig glad i de unge på min jobb. De gir meg så utrolig mye og løfter meg opp. Samtidig kan hjelpe dem med kildenettverket mitt som jeg har opparbeidet meg gjennom alle årene i bransjen, sier Bugge.

Powered by Labrador CMS