13 år gamle Filippa fra Danmark ble lørdag ettermiddag meldt savnet. Søndag offentliggjorde politiet bilde av jenta - noe flere danske og norske medier publiserte.
Etter at Filippa ble funnet i live søndag ettermiddag avpubliserte de norske mediene de trykte bildene.
Medier24 har spurt flere norske medier om hvorfor de valgte å avpublisere.
Mener publisering var riktig
Dagbladets nyhetsredaktør Frode Hansen forteller at de publiserte bildet mange timer etter at politiet offentliggjorde det.
– Bakgrunnen var sakens alvorlighetsgrad, og ikke minst at politiet og familien gikk ut med det. I tillegg spiller tidsaspektet inn. Vi publiserte bildet på formiddagen dagen etter hun ble meldt savnet. Selv om vi naturligvis skal gjøre en selvstendig vurdering, er det også med i vurderingen at bildene ble brukt av mediene i Danmark og andre land, svarer han.
Ifølge Hansen avpubliserte Dagbladet bildet «ganske umiddelbart» etter at 13-åringen ble funnet. Dansk politi gikk også ut med en oppfordring om at mediene sluttet å bruke bilder av jenta, og å avpublisere de brukte bildene.
– Ettersom saken utviklet seg, og det da var snakk om en 13 år gammel jente i en svært sårbar situasjon, valgte Dagbladet å etterkomme dette ønsket. Vi har også redigert bort etternavn på hennes familiemedlemmer, sier Hansen.
Mandag ble det kjent at en 32-åring er siktet for voldtekt. Bildene ble fjernet hos Dagbladet før siktelsen ble kjent.
– Burde bildet vært publisert i første omgang?
– Gitt sakens alvorlighetsgrad, og politiets etterlysning, mener vi det var riktig å publisere bildet søndag. Men etter at hun ble funnet, var det da viktig – av hensyn til offeret – at bildene ble avpublisert, svarer Hansen.
Fjernet publiseringer etter at Medier24 tok kontakt
TV 2s nyhetssjef, Fredrik Kirkevold, sier at en avgjørelse om å publisere et slikt bilde er noe av de vanskeligste presseetiske vurderingene de gjør.
– I dette tilfellet var det en kombinasjon av måten hun forsvant på, hvordan politiet omtalte forsvinningen og at foreldrene selv aktivt ønsket henne etterlyst, som gjorde at vi falt ned på avgjørelsen, forklarer han.
– Men det var ikke lett. Dette var noe vi tvilte oss frem til. Et tilleggselement er at alle medier i Danmark allerede brukte bildet og at meridentifiseringshensynet da ble langt lavere.
Da hun ble funnet i live ble behovet for å bruke fullt navn og bilde ikke vesentlig lenger, og TV 2 valgte å fjerne bilde og dempe bruk av navn på front og titler, forklarer Kirkevold.
Bildet ble fjernet fra TV 2 søndag kveld, etter at hun ble funnet i live, og før det var klart hva mannen var siktet for.
– Burde bildet vært publisert i første omgang?
– Redaktørvurderinger gjøres i sanntid, og med den informasjonen vi satt på da, mener vi at det var riktig, svarer han.
Tidlig mandag ettermiddag var bildet fortsatt publisert som et innlegg på TV 2s Facebook-konto, samt i en video på TV 2s nettsider. Etter at Medier24 tok kontakt, ble dette fjernet.
– Det var et par publiseringer vi ikke fanget opp. Det fjernes i dette øyeblikk. Det er en svikt. Det skulle vært gjort da vi bestemte oss for å ikke bruke bildet lenger, sier Kirkevold.
Avpubliserte før siktelsen
NRKs direkteredaktør, Kathrine Hammerstad, forklarer at da de valgte å publisere bildet så pågikk det en stor leteaksjon og politiet gikk åpent ut og sa de fryktet at Filippa var utsatt for en kriminell handling.
– Sakens alvor, med en stor leteaksjon etter en ung jente som er sporløst borte og fryktes utsatt for noe kriminelt var altså bakgrunnen for at vi valgte å bruke bilde. Da hun ble funnet i live fjernet og avpubliserte vi bildet både på forsiden av nrk.no og inne i saken, sier hun.
Hun påpeker at det ikke er nødvendig med så tett eksponering av 13-åringen for å belyse saken videre da hun er kommet til rette.
– Denne avgjørelsen ble tatt lenge før en mann ble siktet for voldtekt. Vi mener at både publiseringen og deretter fjerningen av bildet da hun ble funnet var riktig ut ifra en totalvurdering av opplysningene vi har hatt gjennom arbeidet med saken.
– Et dilemma
Aftenpostens nyhetssjef Henning Carr Ekroll trekker også fram at det var en omfattende leteaksjon, og at pårørende og politi aktivt gikk ut med bilder med et ønske om å få informasjon om mulige observasjoner.
– Vurderingen var derfor at det var relevant å gjengi bildet. Selv om publiseringen av bildet åpenbart har størst verdi i danske medier, er det mange nordmenn som reiser til Danmark. Det er heller ikke langt til Norge, sier han.
Verdien av å vise bildet falt da hun ble funnet, sier han videre.
– Da blir det å ivareta personvernet hennes tungtveiende. Bildet ble da fjernet fra begge sakene vi hadde publisert og fra en Facebook-post, forklarer han.
- Burde bildet vært publisert i første omgang?
– I etterpåklokskapens lys, når man ser hvordan saken har utviklet seg, er det mulig å argumentere for at bildet ikke burde vært publisert hos oss, svarer Ekroll.
Nyhetssjefen forklarer at Aftenposten er tilbakeholdne med å gjengi bilder av savnede personer i en tidlig fase.
– Samtidig er det et reelt dilemma hvordan man best både kan bidra til å gjengi relevant informasjon om savnede personer, samtidig som man ivaretar vedkommendes personvern både i sanntid og ettertid. I dette tilfellet fra Danmark sa jo også politiet at informasjon fra publikum bidro til at Filippa ble funnet, og det underbygger jo at publisiteten har en verdi som kan bidra til at savnetsaker blir løst, sier han.
– Hadde offentlig interesse
Vikarierende leder for nyhetsavdelingen i VG, Helle Skjervold forteller også at mediehuset er varsomme med å dele bilder av savnede personer.
– Men omstendighetene i denne saken, blant annet detaljene rundt forsvinningen og måten dansk politi gikk bredt ut med etterlysningen på, gjorde at vi mente det hadde offentlig interesse å publisere bildet. Bildebruken kan bidra til å få inn tips eller observasjoner som oppklarer saken, sier hun.
– Så fort hun var i sikkerhet søndag ettermiddag er ikke dette behovet tilstede, og bildebruken tas ned. Det handler om å ikke publisere unødvendig identifiserende detaljer om et barn involvert i en krimsak.