Sofie Gran Aspunvik, redaksjonssjef i NRK, Aslaug Cecilie Henriksen, utenrikssjef i TV 2 og John Hultgren, utenrikssjef i Aftenposten.
Sofie Gran Aspunvik, redaksjonssjef i NRK, Aslaug Cecilie Henriksen, utenrikssjef i TV 2 og John Hultgren, utenrikssjef i Aftenposten.

Kan norske journalister reise hvor de vil? Tre utenrikssjefer svarer

Krig, konflikt og stadig mer autoritære land. – Nærmest en utopi å jobbe fritt i landet, sier Aslaug Henriksen om Russland.

Publisert Sist oppdatert

– Det er vel generelt sett vanskeligere enn før.

Det sier John Hultgren, utenrikssjef i Aftenposten, på spørsmål om det er lettere eller vanskeligere å få visum til sine journalister.

Nylig var de i Kina, da de fikk ha en fotograf og journalist med da Jonas Gahr Støre besøkte den kinesiske presidenten og statsministeren. 

Men ellers er Kina et av landene de tidvis har hatt problemer med å få komme inn i, forteller han.

Også NRK og TV 2 fikk følge statsministerturen. Utenrikssjef i TV 2, Aslaug C. Henriksen, forteller til Medier24 at de gjerne skulle vært der mer.

– Vi skulle gjerne hatt muligheten til å jobbe og reise fritt rundt i landet. For eksempel i Xingjiang-provinsen, skriver hun i en e-post.

Forskjeller i Russland

Aftenposten har en korrespondent i Russland. Hultgren sier de er fornøye med å ha visum der, selv om det er blitt strengere.

– Den må fornyes fire ganger i året, ikke én gang i året som det har vært før, men det har fungert greit.

I TV 2 har de den siste tiden derimot ikke fått svar på søknadene sine om å få visum til Russland. 

– Det skulle vi gjerne hatt, selv om det kan være ekstremt vanskelig, og for tiden nærmest en utopi å jobbe fritt i landet, forklarer utenrikssjef Henriksen.

NRKs korrespondent i Moskva, Gro Holm, reiste nylig tilbake til Oslo. Hun jobber fortsatt med Russland og Ukraina, men gjør det nå fra Oslo.

– Hun har gjort en kjempejobb for NRK i Russland i en veldig, veldig krevende tid, og det har blitt et samfunn der det er vanskelig å jobbe journalistisk, sier redaksjonssjef Sofie Gran Aspunvik 

Aspunvik sier de fortsatt har visum til Russland, og målet er å ha en korrespondent på plass igjen etter hvert.

Har signert opprop

Aspunvik peker på at NRK er heldige fordi de har så mange korrespondentkontorer.

Likevel er det eksempler på steder de ikke får komme til. I det siste har ikke NRK fått visum til for eksempel Iran. Hun peker også på Gaza som et åpenbart sted de skulle ønske de kunne reise inn til. 

– Dersom mulighetene for å dra dit åpner seg, så er det noen vanskelige sikkerhetsvurderinger knyttet til det. Men behovet for journalistisk tilstedeværelse i Gaza er veldig stort.

Det samme forteller Henriksen i TV 2.

– Vi har signert internasjonale opprop og underskriftskampanjer for å presse israelske myndigheter for å gi utenlandsk presse tilgang. Hvis vi skulle få det på sikt må vi selvsagt vurdere risikoen på det gitte tidspunkt.

Fikk møte iranske kvinner

TV 2 fikk derimot komme inn i Iran i januar i fjor. Henriksen sier det var overraskende, og at de vurderte det grundig før de dro.

– Selv om Iran er rangert som verdens tredje verste land når det kommer til pressefrihet, og vårt team måtte forholde seg til ekstremt strenge begrensninger i arbeidet sitt, er det nyttig å se, oppleve og dokumentere forhold i landet. 

Hun forteller at de møtte mange kvinner som ønsket å snakke med dem.

– Og av sikkerhetshensyn til dem, valgte vi å anonymisere.

Lokale kontakter

Når de ikke får tilgang selv, sier Aspunvik det er andre måter å dekke et land på. Slik som å reise til grenseområder. 

– Jeg vil også understreke viktigheten av å ha lokale kilder, journalister som vi kan holde kontakt med. Som hjelper oss å få ut historier, selv om vi ikke kan være til stede selv, sier hun.

Aspunvik forklarer at de har kontakter og palestinske journalister i Gaza som de kjenner fra før.

Hultgren i Aftenposten forteller at de ikke drar et sted om de ikke får tilgang. Men å reise til nærområdene er noe de gjør. Også TV 2 har vært mye i nærområdene til for eksempel Gaza.

Flere faktorer

Hvor NRK velger å dra til handler både om sikkerhet, om man får visum og ren logistikk på om det går an å reise dit. 

Et eksempel er Sudan, der det er borgerkrig. Om de hadde fått visum for å komme nærme der krigshandlingene skjer, er det derimot veldig risikofylt.

Derfor har de blant annet nylig vært i Tsjad, og møtt flyktninger som kommer fra nettopp Sudan.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS