NRK-korrespondentene under korrespondent-møte på Marienlyst i mai i år

Så mye bruker NRK på korrespondent­kontorene

Utgiftene har steget kraftig de fem siste årene: – Det å ha øyne og ører til stede utenfor Norge er helt avgjørende for at NRK skal løse oppdraget på grundig måte, sier utenriksredaktør.

Publisert

Medier24 har fått innsyn i kostnadene NRK har for sine korrespondentkontorer rundt i verden.

NRK har kontorer i Washington, London, Brüssel, Berlin, Midtøsten, Istandbul, Cape Town, Moskva, Beijing og Stockholm. 

Se oversikten nederst i saken.

Totalt bruker NRK over 33 millioner kroner på korrespondentkontorene.

– Helt avgjørende

NRKs utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen mener utenriksjournalistikken har aldri vært viktigere.

 – Vi lever i en tid med store usikkerhet og rivende utvikling i verden, og det å ha øyne og ører til stede utenfor Norge er helt avgjørende for at NRK skal løse oppdraget på grundig måte. Korrespondent­kontorene er krumtappen i dette, sier han til Medier24.

Han påpeker at NRKs tilstedeværelse 10 steder i verden med egne reportere, gir en annen dybde å forståelse enn det de kunne oppnådd med sporadiske reportasjereiser eller å jobbe med temaer som foregår på et annet kontinent fra Norge.

– Dette koster penger, særlig i en verden der alt har blitt dyrere og den norske valutaen er svekket. Mye av våre kostnader er også lønnsutgifter. 19 millioner går til lønn, 14 millioner til drift av kontorene.

I utgiftene til kontorene ligger husleie, kontorleie, generelle driftsutgifter, skole og barnehageutgifter etter avtale, flytting, lokale fotografer, lokale ansatte og ut- og hjemreiser. 

Beijing er dyrest

Det er Beijing-kontoret NRK bruker mest penger på. Der var utgiftene 3,2 millioner kroner i 2023. 

På spørsmål om hvorfor Beijing er det dyreste kontoret, og økningen i kostnader de siste fem årene, svarer Falkenberg Mikkelsen at Beijing er blitt en mye dyrere by å bo og jobbe i – særlig med tanke på husleie og lokalt ansatte.

– Beijing-kontoret er av ett stedene hvor vi er avhengig av lokalt ansatte. Som i resten av verden, merker vi også den svekkede norske valutaen.

Bak ligger Washington-kontoret, som bruker 2,9 millioner kroner. I Washington har NRK to korrespondenter. 

I 2023 hadde NRK også midlertidige kontorer i Kyiv i Ukraina. Der var kostnadene 5,6 millioner kroner, som inkluderer lønn til korrespondent og fotograf, samt driftsutgifter og reportasjereiser i landet. Det inkluderer også reiser av andre NRK-journalister til landet. 

Powered by Labrador CMS