Ola Haram i VG og Per Anders Johansen og Nina Selbo Torset i Aftenposten er de tre norske medlemmene i ICIJ, som nå er nominert til fredsprisen

Journalist-nettverk med norske medlemmer nominert til Nobels Fredspris

Tre stortingspolitikere har nominert International Consortium of Investigative Journalists til årets fredspris.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I helgen ble nettverkene Global Alliance for Tax Justice, som jobber for global skatterettsferd, og International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) nominert til Nobels Fredspris.

Bak nominasjonen står politikerne Kari Elisabeth Kaski (SV), Marianne Marthinsen (AP) og Tore Storehaug (KrF).

Bekjemper terrorisme og menneskehandel med åpenhet

– Dette er to internasjonale nettverk som på hver sin måte jobber for å først og fremst få økt åpenhet i internasjonale finanssystemer, ved å bekjempe skatteparadiser og skjulte pengestrømmer. Det er helt sentralt for å lykkes med fred, stabilitet og demokrati, sier Kari Elisabeth Kaski (SV) til Medier24.

Marianne Marthinsen (AP), Tore Storehaug (KrF) og Kari Elisabeth Kaski (SV).

Hun mener den største trusselen til det er skjulte pengestrømmer,

– Våpenhandel, korrupte ledere, terrorisme, menneskehandel, dette er ting som blir muliggjort gjennom disse strukturene. Og måten dette kan bekjempes på er mer åpenhet. Der har GATJ og ICIJ bidratt på hver sin måte, sier hun.

Tore Storehaug (KrF) forteller til Medier24 at den undersøkende journalistikken ICIJ og GATJ driver med er svært viktig for samfunnet.

– Det handler om at de er viktige aktører for å utfordre strukturene. Vi vet at hvor viktig rettferdig skattelegging betyr for både rike og fattige land. Og i de politiske prosessene har disse aktørene vært pådrivere for å få på plass et forsterket lovverk.

– Det er en forutsetning for alt det Nobels Fredspris står for. Levedyktige og bærekraftige samfunn, og her er de en viktig nøkkel for det.

Han sier det finnes flere gode eksempler på avsløringer fra ICIJ, som Panama-Papers.

– Det å avdekke de skjulte nettverkene, og skjevhetene som oppstår, som igjen er driver for ulik skatt, er veldig viktig arbeid, sier han.

Hyggelig anerkjennelse

ICIJ er et globalt nettverk av gravejournalister som samarbeider om større prosjekter.

Nettverket har 250 medlemmer fra hele verden, men det er mange flere journalister som jobber på prosjektene uten å være medlem.

I Norge har ICIJ tre medlemmer: VG-journalist Ola Haram, og Aftenposten-journalistene Per Anders Johansen og Nina Selbo Torset.

Sistnevnte forteller til Medier24 at det er en hyggelig anerkjennelse at organisasjonen blir nominert til fredsprisen.

– Åpenhet og transparens gjennomsyrer alt vi gjør, og målet med de store prosjektene er å få til en endring i samfunnet.

Hun forteller at hun også har sendt nominasjonsteksten til hovedkvarteret i Washington D.C.

– Det ble veldig godt mottatt der også.

Powered by Labrador CMS