Utenriksminister Anniken Huitfeldt er ifølge Kristoffer Rønneberg vanskelig å få tak i. Bildet er fra da Huitfeldt besøkte den amerikanske utenriksministeren i desember i fjor.

MENINGER:

De siste årene er det blitt stadig vanskeligere å få statsråden i tale

«For tiden får jeg raskere og mer relevante svar fra kinesiske myndigheter enn fra norsk UD», skriver Aftenpostens Asia-korrespondent, Kristoffer Rønneberg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

For tiden får jeg raskere og mer relevante svar fra kinesiske myndigheter enn fra norsk UD. For eksempel:

I forrige uke sendte jeg et spørsmål til Kinas ambassade i Oslo om uoffisielle (kanskje ulovlige) kinesiske politistasjoner i en rekke vestlige land. Svaret kom etter to timer og var konkret knyttet til spørsmålet jeg stilte.

Mandag morgen spurte jeg UD om utenriksminister Anniken Huitfeldt ville kommentere de pågående demonstrasjonene og arrestasjonene i Kina. Jeg stilte fire konkrete spørsmål. Ingen av dem ble besvart. I stedet fikk jeg, etter nærmere seks timer, skriftlig beskjed om at jeg kunne sitere en UD-talsperson på følgende:

«Kina har over lang tid ført en streng covid-politikk med betydelige restriksjoner, og landet er nå i en krevende tid med økende antall tilfeller og nedstengninger. Vi følger situasjonen, særlig med hensyn til norske borgere. Vårt generelle råd er å følge med på informasjon fra lokale myndigheter og reiseinformasjon om Kina på regjeringen.no.»

De siste årene er det blitt stadig vanskeligere å få statsråden i tale. Spørsmålene skal sendes skriftlig, svarene kommer sent og er ofte ikke spesielt relevante for spørsmålene som ble stilt.

Fordi svarene gjerne kommer tett på deadline, blir det sjelden mulighet til å stille oppfølgingsspørsmål.

Konsekvensen blir ofte at vi dropper hele sitatet. I dette tilfellet endte artikkelen opp uten at vi inkluderte det at vi hadde spurt utenriksministeren om hva hun mente om demonstrasjonene i Kina.

Dermed kom det heller ikke frem i artikkelen at den norske utenriksministeren ikke har gitt uttrykk for at hun har en mening om denne saken.

Så kan man lure på hvem som er tjent med akkurat det.

———————————————-

Denne teksten ble først publisert på Rønnebergs Facebookside, og er gjengitt med tillatelse.

Kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Tuva Bogsnes, svarer på kritikken fra Rønneberg her.

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS