Elisabeth Eide avbildet under en debatt på Litteraturhuset i Oslo i 2011.
Elisabeth Eide avbildet under en debatt på Litteraturhuset i Oslo i 2011.

Medieprofessor bekymret for journalister i Afghanistan

Medieprofessor Elisabeth Eide er bekymret for journalister i Afghanistan. Hun mener de som offentlig har kritisert Taliban, er i livsfare.

Publisert Sist oppdatert

– For en stund siden ble det anslått at mer enn hundre medier har stengt i provinsene, og det er sikkert mange flere nå, selv om ingen lenger har oversikten, sier Eide til Journalisten.

Eide, som er professor emerita ved Oslo Met og medlem av Norsk PENs afghanistanutvalg, sier hun stadig sjekker oppdateringer fra mediehusene i landet, for å registrere hvem som fremdeles sender.

Til nettstedet sier Eide at hun frykter for sikkerheten til Afghanistans «sårbare ytrere», deriblant journalister, forfattere, redaktører og andre medieansatte.

Talibans kvinnesyn har ført til at mange har uttalt særlig bekymring for situasjonen til kvinnelige journalister i landet.

– Men de mannlige journalistene er ikke i mindre fare. De som offentlig har kritisert Taliban, er i livsfare nå. Og fordi de ikke har jobbet for ambassader eller militære styrker, står de lenger bak i evakueringskøen, sier Eide.

Powered by Labrador CMS