Adresseavisen rapporterte tirsdag fra et formannskapsmøte som ble holdt i forrige uke, i den tro at det var direktesendt. Her er avisens representert ved sjefredaktør Kirsti Husby.

Adresseavisen rapporterte om mutantvirus fra formannskapet. Det var bare ett problem

– Det har skjedd en feil, og det beklager vi.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tirsdag morgen rapporterte Adresseavisen om påvist smitte av mutantvirus og brudd på karanteneplikten i Trondheim.

Avisen trodde at opplysningene kom fra et direktesendt møte i formannskapet, men opptaket var derimot fra 10.februar, altså nesten én uke gammelt.

Fungerende nyhetsredaktør Ann-Inger Borstad forteller at avisens reporter ble lurt av en link på Trondheim kommunes nettsider, som var merket som en direktesending fra tirsdagens møte.

– Reporteren vår begynte å dekke møte og lagde en sak om innholdet i det. Vi publiserte så saken på Adressa.no og sendte også ut pushvarsel om det, sier Borstad til Medier24.

– Mener dere at kommunen også har et ansvar her?

– Vi er ansvarlig for det vi publiserer, og må selv ta ansvaret. Selvfølgelig er det uheldig at lenken lå ute som den gjorde, men vi må likevel ta ansvar for hva vi publiserer, sier Borstad.

– Beklager og retter opp

– Informasjonen dere rapporterte har vært kjent i nesten en uke, og danner mye av grunnlaget for de strenge smittevernreglene i Trondheim. Ringte det ingen bjeller da denne informasjonen var identisk med den fra forrige møte?

– Ikke der og da. Men vi oppdaget jo at noe ikke stemte etter at saken var publisert, og valgte da å avpublisere saken. Det har skjedd en feil, og det beklager vi.

Borstad forteller at Adresseavisen nå gjør to ting for å rette opp i feilen som skjedde.

– Det ene er at vi dekker det riktige formannskapsmøte som holdes i dag. Det andre er at vi kommer til å opplyse om feilen som ble publisert i den opprinnelige saken. Vi skriver en egen sak om det slik at leserne får det med seg.

– Alle kan kjenne seg igjen i hvor kjipt det er å gjøre feil. Hvordan går det med journalisten som skrev saken?

– Jeg har ikke vært i dialog med reporteren, men vi vil gjøre det vi kan for å unngå feil. Av og til skjer det, og da er det redelig å gjøre folk oppmerksom på det, og beklage, sier Borstad.

Fungerende nyhetsredaktør, Ann-Inger Borstad.

– Må dobbeltsjekke informasjon

– Hvilke rutiner har dere for å sikre at slike episoder ikke skjer igjen?

– Vi må åpenbart dobbeltsjekke lenker og informasjon som kommer frem under møtene, og se om denne er kjent fra tidligere av, sier Borstad.

Den fungerende nyhetsredaktøren peker på at det er viktig at saker leses nøye av reportasjeledelsen.

Samtidig er hun også opptatt av å poengtere at ikke alle feil er like å enkle å oppdage med en gang.

– Her det ikke så lett å umiddelbart se feilen. Informasjonen er riktig, men den er ikke ny.

Powered by Labrador CMS