Den russiske presidenten Vladimir Putin og den nå antatt døde Wagner-sjefen, Jevgenij Prigozjin. bildet er tatt i 2010.Foto: Government of the Russian Federation/Wiki commons
Wagner-styrt utfordrende å dekke: – Alltid fare for manipuleringer
– Det er ikke mulig for oss per nå å få bekreftet fra uavhengige kilder at Prigozjin er død, forklarer Aftenpostens utenrikssjef, John Hultgren. Derfor skriver de at det er antatt at Wagner-sjefen er død.
I løpet av kvelden bekreftet russiske luftfartsmyndigheter at Wagner-leder Jevgenij Prigozjin skal ha vært om bord på flyet.
Også Wagner-gruppens egne kommunikasjonskanaler har bekreftet dødsfallet til lederen.
Norske medier meldte om hendelsen, men med forbehold. Ettersom flyet styrtet i Russland, har ikke mediene tilgang på førstehåndskilder, eller andre offisielle kilder enn de russiske.
– Pussig
Seniorrådgiver i Den Norske Helsingforskomité Aage Borchgrevink har skrevet boken Krigsherren i Kreml.
– Det er jo pussig, sier han flere ganger, blant annet om at passasjerlisten ble offentlig såpass raskt, og at det var det statseide russiske nyhetsbyrået TASS som først meldte om det.
– Men det er jo en spektakulær hendelse. Det kan være at de ønsket å få det til å fremstå mest mulig som en offentlig henrettelse ved å få ut alt samtidig, sier Borchgrevink til Medier24.
Samtidig påpeker at han ikke har registrert noen kilder som går imot opplysningene om at Prigozjin var på flyet som styrtet onsdag kveld.
– Hvordan opplevde du medienes fremstilling i går og i dag?
– Jeg har ikke noen klager denne gangen. Jeg registrerte at folk tok det for god fisk, men samtidig tok man forbehold. Det er en god regel å være forsiktig med kilder fra Russland. Det ser ut til at man har fulgt det, ut fra hva jeg har fått med meg, svarer Borchgrevink.
– Krevende
Nyhetsredaktør i NTB, Hilde Schjerve, sier til Medier24 at de valgte å sende il-melding ut til redaksjonene da de russiske nyhetsbyråene Ria, Tass og Interfax og franske AFP meldte at Wagner var død.
– Uten tilgang på egne førstehåndskilder eller andre offisielle kilder, var det da naturligvis viktig å ta nødvendige forbehold. Heldigvis har vi et sterkt lag på utenriksdesken, som er godt trimmet til å gjøre raske vurderinger når denne type hendelser inntreffer, for dette er helt klart noe av det mest krevende vi gjør, uttaler Schjerve til Medier24.
Schjerve legger til at NTB samarbeider med en rekke internasjonale nyhetsbyråer i tillegg til at de overvåker andre infokilder.
– Vi er oppmerksomme på at russisk side er preget av sensur og informasjonskontroll, og at det alltid er fare for manipuleringer og feiltolkninger av informasjon, sier hun.
– Det er derfor viktig å ta nødvendige forbehold, men også å jakte etter andre åpne kilder, offisielle kilder, bilder, videoer og annet som kan underbygge påstandene.
Schjerve sier at fordi russiske luftfartsmyndigheter meldte at Wagner var ombord i flyet, passasjerlisten er offentliggjort, styrten er bekreftet med bilder og Wagner-gruppen selv bekrefter det, styrker det sannsynligheten for at det faktisk er sant.
Redaktør for NRK Direkte Kathrine Hammerstad påpeker at det alltid er krevende å verifisere informasjon knyttet til nyhetshendelser i Russland.
– Dette var tilfelle også nå. Vi har i begrenset eller ingen grad førstehånds tilgang til kilder, vi vet at faren for desinformasjon og bakenforliggende motiver er spesielt høy, forklarer hun.
Når et privatfly styrter på en innenriksflyvning i Russland er det naturlig at mange av de første kildene er russiske myndigheter.
Derfor var det viktig for NRK å aktivt oppsøke informasjon fra kilder som ikke har samme agenda - samt skaffe seg et best mulig helhetsbilde.
– Vi brukte kompetansen vi har på desken og i utenriksavdelingen vår til å vurdere troverdigheten og oversette korrekt fra disse kildene.
De første timene etter flystyrten kom det inn mange motstridende meldinger, for eksempel hvorvidt Prigozjin faktisk var om bord i flyet.
– Vi så jo også at blant annet AFP sendte ut et slags dementi av egen nyhetsmelding, og korrigerte fra at Prigozjin var drept til at han sto på passasjerlisten, forteller Hammerstad.
Hun forklarer videre at de tok grundige vurderinger av all informasjon som kom inn, tok tydelige forbehold i alt vi publiserte og la vekt på å være så presise formuleringer som mulig for å tydeliggjøre dette.
– Dersom det kommer motstridende meldinger i en slik situasjon mener vi det er en styrke å fortelle publikummet vårt det, noe vi også gjorde.
Både russiske luftfartsmyndigheter og Wagner-gruppens kommunikasjonskanaler har bekreftet dødsfallet, og man har til nå ikke andre troverdige kilder med alternative forklaringer eller påstander om at det som er meldt ikke stemmer, opplyser NRK-redaktøren.
– Ikke mulig
Utenrikssjef i Aftenposten, John Hultgren, forklarer at de tar forbehold og skriver at Wagner-sjefen er antatt død. Mer enn det har de ikke dekning for nå.
– Det er ikke mulig for oss per nå å få bekreftet fra uavhengige kilder at Prigozjin er død. Derfor slår vi heller ikke fast at han er død, vi skriver at det er antatt at han er død. Vi bruker svært mange ulike kilder for å sette sammen et så godt bilde som det er mulig å gjøre, forteller Hultgren.
– Hvor sikre er kildene som nå bekrefter at Wagner-lederen er død?
– Offisielle russiske myndigheter har meldt at Prigozjin var i flyet. Det kan vi rapportere, men vi kan ikke ettergå disse opplysningene. I tillegg melder også Prigozjins støttespillere at han skal ha vært ombord. Det at det både kommer fra Prigozjins egne og fra russiske myndigheter, er med på å styrke troverdigheten. Men det betyr likevel ikke at vi kan være helt sikre.