I anledning kvinnedagen 8. mars har Nidaros arrangert et kvinnestunt. På nidaros.no etterstreber avisen med å kun ha kvinner på fronten.
På debattsiden til avisen, tronderdebatt.no, har de tapetsert toppen av fronten med kun kvinnelige debattinnlegg.
Nidaros nyhetsredaktør Anniken Renslo Sandvik forteller at de fikk ideen i starten av forrige uke.
Hun er klar på at det er velkjent problem at kvinnelige kilder er underrepresentert i norske medier, selv om det er blitt bedre enn det var før.
– Det er fortsatt slik at vi ser på fronten og tenker «her var det mange menn over 50 år». Vi tenkte at 8. mars var en ypperlig anledning til å øve oss selv på å se etter kvinnene der ute, sier Sandvik til M24 og legger til:
– For det er jo ikke slik at de ikke eksisterer. Man må kanskje bare jobbe mer for å få dem til å stille opp til saken.
– Se bak det åpenbare
Mandag ettermiddag kunne Medier24 avdekke at av de 40 mest omtalte personene i norske medier er bare 12 kvinner.
Sandvik er ikke overrasket over tallene.
– Det er det samme bildet som man kan se i de mediene jeg har vært en del av. Det viser at menn lettere tar det offentlige rom. Vi må nok jobbe litt mer aktivt for å finne kvinnene, sier Sandvik.
At kvinner er underrepresentert i media har vært en velkjent problemstilling i mange år.
Sandvik tror løsningen kan ligge i å heve bevisstheten rundt arbeidet med å finne kilder, og hvordan man tilnærmer seg dem.
– Jeg tror man må se bak det åpenbare når man leter etter kilder. Det kan sitte mange menn i daglige leder stillinger, men de kan ha mange dyktige kvinner med seg. Og kanskje man må lete litt etter de gode sakene som ikke kommer opp i dagen, sier Sandvik og fortsetter:
– Kanskje man også må tilnærme seg kilden på en annen måte. Fortelle litt hva man er ute etter og begrunne hvorfor man ønsker å snakke med akkurat den personen. Fremfor å være altfor direkte.
– Stolt
På fronten til Nidaros 8. mars finner man de tradisjonelle sakene som avisen hadde tenkt å lage om dagen uansett. Samtidig har de gått inn for å lage vanlige saker, men hvor kildene i større grad er kvinner.
Sandvik håper at dette ikke bare vil bli noe man er ekstra bevisst på 8. mars.
– Gjennom å sette fokus på dette så håper jeg at vi ikke glemmer dette når vi kommer på morgenmøtet i morgen og neste uke. Vi må bli flinkere å minne oss på dette hver eneste dag. Jeg ønsker at vi gjenspeiler befolkningen i langt større grad enn vi gjør nå.
Prosjektet var i utgangspunktet ikke planlagt, og redaksjonen har kastet seg rundt for å få til et best mulig resultat.
Sandvik forteller at hun er stolt over det de ansatte i Nidaros har fått til.
– Jeg synes det er gøy at vi får det til. Jeg blir stolt over det.