Undersøkende journalist i NRK, Marit Higraff, er programleder i podkasten «Death in Ice Valley».

NRK-sak er blitt million­suksess på podkast for BBC - med norsk programleder

Podkasten «Death in Ice Valley», med programleder Marit Higraff, har flere titalls millioner lyttere verden over.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

For en del år siden begynte undersøkende journalist i NRK, Marit Higraff, å lete gjennom en bunke med true-crime saker for å se om hun som journalist kunne komme videre i noen av sakene.

Raskt ble hun fascinert av historien om Isdalskvinnen, og resultatet ble dokumentarprosjektet «Gåten i Isdalen» i 2016. Det ble også publisert en featureartikkel.

Etter hvert fikk Higraff politiet til å gjenoppta saken.

– Kripos ID-gruppe var min første samarbeidspartner. De var positive, og sa de skulle gjøre alt for at saken skulle finne sin løsning. Uten politiet i ryggen hadde jeg ikke fått tilgang på noe av det biologiske materialet, og det hadde jeg heller aldri funnet uten hjelp fra professor og lege Inge Morild, forteller Higraff til Medier24.

Fakta om Isdalskvinnen:

Den utenlandske kvinnen ble funnet sterkt forbrent i Isdalen utenfor Bergen i 1970. Hun hadde ingen ID-papirer og merkelappene på klærne hennes var klippet bort.


Politiet fant etter hvert ut at kvinnen hadde reist rundt i Norge og Europa med minst ti ulike identiteter, og at hun ifølge vitneobservasjoner brukte parykker. I koffertene hennes ble det funnet kodede dagboknotater som politiet mente var initialer for steder kvinnen hadde besøkt på ulike tidspunkt.

Resten er fortsatt et mysterium.

«Podcast of The Year»

Ikke lenge etter at NRK hadde publisert dokumentarserien «Gåten i Isdalen», begynte utenlandske journalister å ta kontakt.

– De hadde forsøkt å oversette dokumentaren via Google Translate, men slet med å forstå innholdet. I 2017 tok BBC World Service kontakt, og spurte om de kunne gjøre et intervju, forteller Higraff.

– Vi synes jo vanligvis det er stort med en million seere på Dagsrevyen, men jeg hadde ingen anelse om hvor tungt godstoget til BBC var. De publiserte radio- og nettsak, og da jeg våknet morgenen etter så telefonen min ut som et lysorgel, sier hun.

Nettsaken ble en av de mest leste sakene til BBC, som også oversatte den til flere andre språk.

Podkastsjefen i BBC World Service ringte så NRK og spurte om de kunne komme til Norge for å ha et møte.

BBC ville samarbeide om å lage en podkast, og var fast bestemt på å bruke Higraff som programleder.

– Serien etterforsker en sann og oppsiktsvekkende historie og benytter både vitenskap og kraften i podkastformatet for å avdekke nye spor. Kan podkastlyttere være med på å finne svar? sa redaktør i BBC World Service, Jon Manel, til NRK i 2018.

Higraff var skeptisk.

– Jeg takket først nei. Jeg tenkt at jeg ikke var god nok i engelsk. Men sjefen var sta, så de klarte etter hvert å overtale meg, forteller hun.

Sammen med programlederkollega Neil McCarthy fra BBC, og den håndplukkede komponisten Phil Channel, har de nå laget en av BBCs største podkastsuksesser.

I tillegg til å være på topplister verden over, stakk de blant annet av med den gjeve, internasjonale prisen «Podcast of the year», i 2019.

Men i Norge har den gått under radaren.

På funnstedet i Isdalen. Fra venstre: Marit Higraff, BBCs Neil McCarthy og vitnet, Carl Halvor Aas, som var på stedet i 1970.

– Jeg tror kanskje at det har skjedd en misforståelse her i Norge. Enten tror folk at dette er en oversatt versjon av podkasten «Gåten i Isdalen», eller det kan også hende folk vegrer seg fra å høre fordi den er på engelsk.

– Men denne podkasten er et helt eget prosjekt, og det er her vi virkelig går i dybden på ting, og gjør nye funn, sier Higraff.

– Må klype meg i armen

BBC har jobbet interaktivt med publikum underveis i produksjonen, og Facebook-gruppen «Death in Ice Valley» har nå over 35 000 følgere.

En del av prosjektet har vært å invitere publikum inn i produksjonen, for være med å løse saken, noe en ikke er så vant til å drive med her i Norge.

At fanskaren skulle bli så enorm tok nattesøvnen fra Higraff, forteller hun.

Det tok nemlig tid å venne seg til den enorme aktiviteten fra hobby-detektiver over hele verden. Hun «fryktet» at hun skulle våkne en morgen, og at saken var løst.

– Medlemmene i Facebook-gruppen vår er bare en promille av lytterne totalt sett, men de er absolutte blodfans som er veldig engasjert i saken, og som delvis har drevet fantastisk research sammen med oss. Det har ført til at vi nylig kunne lansere en ny episode av podkasten, for første gang på to år, forteller hun.

Fansen er trollbundet, og mange planlegger å feriere i Bergen når verden åpner opp igjen.

– Det er utrolig moro å sette Norge og Bergen på kartet. Selveste Sarah Jessica Parker (kjent som «Carrie» fra TV-serien «Sex og Singelliv», journ.anm.) er blant kjendisene som har anbefalt podkasten vår på sosiale medier. Det var stor stas. Det har vært en uvirkelig reise, sier Higraff.

Hun har for øvrig ikke gitt opp håpet på å løse mysteriet om Isdalskvinnen, og BBC har også uttrykt at de er interessert i å fortsette samarbeidet.

Powered by Labrador CMS