Altinget-journalist og nisjeredaktør for klima og energi, Elisabeth Bergskaug.

Julepraten:

Elisabeth Bergskaug synes Fifa-toppens tale er det pinligste som skjedde i år

Til tross for at hun ikke er veldig religiøs, forteller Altinget-journalist Elisabeth Bergskaug at det er en helt spesiell stemning i det fullsatte kirkerommet når hun og moren synger med det lokale koret på julaften.

Publisert

Det er ikke jul uten Medier24s tradisjonelle juleprat.

I dagens spalte er det journalist og nisjeredaktør Elisabeth Bergskaug fra Altinget som får svare på Medier24s spørsmål.

– Hva gjør du i jula?

– Jeg feirer med storfamilien hjemme hos foreldrene mine. Det pleier å være fullt av folk og liv, og mye god mat. Jeg håper det også blir tid til noen rolige dager. I år skal jeg for første gang besøke svigers i Risør i romjula, og det gleder jeg meg til.

– Har du en eller flere spesielle juletradisjoner?

– Mamma og jeg synger med det lokale koret i kirken på julaften klokken 16. Først da er det virkelig jul. Det er det mest høytidsstemte jeg vet om. Det fyller kroppen med en salig ro og tilfredshet. Jeg er ikke veldig religiøs, men det er en helt spesiell stemning i det fullsatte kirkerommet den dagen, og det føles på en underlig måte veldig meningsfullt å synge der.

– Hvilken artikkel fra 2022 gjorde mest inntrykk på deg og hvorfor?

– Det var en analyse publisert i The Washington Post om hvordan hetebølgen i India i mai/juni snart kan bli en ny global realitet. Den handler om at risikoen for dødelige såkalte våttemperaturer øker ekstremt mye mer enn vi trodde før, på grunn av klimaendringene. Når våttemperaturen (wet bulb temperature) når det punktet der svetten slutter å fordampe på grunn av høy luftfuktighet kombinert med høy varme, er det dødelig. Heteslag tar i dag livet av rundt 90.000 mennesker i året i India. Men tallet kan øke til mange hundretusen eller millioner i fremtiden, avhengig av hvor mye temperaturen på kloden stiger. Analysen var utrolig godt skrevet, og skremmende å lese.

– Hvem i mediebransjen har imponert deg mest?

– Jeg er imponert over alle de dyktige journalistene og redaksjonene som setter klima og natur høyt på dagsorden. Jeg vil særlig trekke fram Jonas Henmo i Klassekampen og Malene Rustad i E24, som skriver kreativt og godt om disse temaene, og som leverte mye interessant stoff fra klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh. Jeg vil også trekke fram NRKs klimaredaksjon, som har startet et godt arbeid med kritisk journalistikk om skogen, som jeg følger med stor nysgjerrighet. Jeg er også imponert over alt Energi og Klimas EU-korrespondent Alf Ole Ask får med seg og skriver om, og hva nysatsingen Energiwatch med Anders Lie Brenna i spissen har fått til.

– Hva var det morsomste / pinligste som skjedde i 2022?

– Det morsomste har vært å være med å starte en ny politisk nettavis i Norge. Det kan anbefales!

– Det pinligste var den timeslange talen til Fifa-topp Gianni Infantino hvor han langet ut mot kritikerne av Qatar-VM, og han blant annet sa “I dag føler jeg med homofil. I dag føler jeg meg som en migrantarbeider”. Det er ganske tonedøvt, for å si det forsiktig.

– Hva tror du vil påvirke medieåret 2023?

– Både krigen i Ukraina og energikrisen kommer nok til å ta mye plass i mediebildet også i 2023. Det kommer også regjeringens prestasjoner til å gjøre. Vi har sett de siste månedene at oppslutningen om Arbeiderpartiet og Senterpartiet er på et svært lavt nivå. Regjeringens håndtering av inflasjon, prisvekst og høye strømpriser kommer fortsatt til å påvirke mediebildet, og ikke minst kommunevalget i 2023.

– Jeg håper i tillegg på mer kritisk klimajournalistikk og artikler om hvordan det står til med naturen og naturforvaltningen, både i Norge og resten av verden.

Powered by Labrador CMS