(OSLO TINGRETT): Sommeren 2021 solgte Knut Wisting sin arkitekttegnede villa fra 1986 på Ljå til NRK. Etter omfattende oppgraderinger har huset nå blitt et gaminghus kalt LL35.
Men under oppgraderingene ble det avdekket to vannskader som NRK har måttet utbedre.
Det er bakgrunnen for at de to partene nå møtes i Oslo tingrett.
– Jeg synes det er veldig trist. I grunn synes jeg det var gøy at NRK kjøpte huset, men nå har jeg endret syn på det, sier Wisting til Medier24 før han skal innta vitneboksen.
– Det er litt bittert. Jeg behøvde ikke selge huset. Jeg kunne beholdt det. Jeg angrer på at jeg har solgt det når det har resultert i dette her, kommenterer han.
To vannskader
Hovedsakelig peker NRK på at det er vannskader ved gangbrua inn til bygget og vannskader på takterrasse som har ført til skader i andre del av bygningen.
NRK mener selger ikke opplyste om vesentlig informasjon.
NRK krever derfor erstatning for utbedringene de har gjort etter vannskadene.
Wisting forteller at han byttet ytterdør i 2010. Da tror han at membran kan ha blitt revet med.
I 2015 åpnet han veggen for å se mer på fukten.
– Vi fant ut at det ikke var rørlekkasje, men lekkasje fra under terskelen. Det mente vi at vi kunne reparere selv, forteller Wisting.
– Vi tettet igjen og det gikk tre år fra vi tettet igjen til takstmannen kom. Jeg ba spesielt om å måle på disse stedene om det var fukt der. Det var det ikke.
– Var dere klar over at det var fall inn mot døren?, spør NRKs advokater.
– Ja, derfor laget vi et motfall. Det er et motfall på døren som tilsvarer mer enn buen på spennbetongen, svarer Wisting.
Han forteller at det aldri har blitt foretatt noen utbedringer på takterrassen etter at den stod ferdig sammen med resten av huset tilbake i 1986.
– Det har aldri vært antydning til fukt der, påstår han.
Var i tvil
Rådgiver i NRK, Sven Evjenth forteller fra vitneboksen at han hadde fullmakt til å representere NRK i prosessen med kjøp av huset.
Han forteller hvorfor NRK har valgt å forfølge kravet rettslig.
– Vi har tvilt, men dette er forankret i NRKs styre. Det var ledelsen i NRK som vurderte at vi har ansvaret for å forvalte offentlige midler etter beste evne, sier han.
Han forteller at det var flere tegn på at det var gjort ufagmessig arbeid i huset.
Videre forklarer han at i tredje etasje åpnet de opp og rev kjøkkenet, som er under takterrassen. Et nytt kjøkken ble etablert i samme etasje.
– Når kjøkkenet var etablert og alt var klart for åpningsfesten, så kom det vann og sprekker og misfarginger i taket fra terrassen over. Da måtte vi åpne opp taket vi akkurat hadde etablert og malt. Vi fikk omtrent vann i hodet, sier han.
Råteskader
NRK har kalt inn et vitne som har jobbet med utbedringer av huset som entreprenør.
Han forteller om skader i forbindelse med oppussing av bad i første etasje.
– Det dukket opp store råteskader i veggen, med rennende vann på yttervegg. Så åpnet vi i etasjen over. Der var det utbedret skade fra før, med utvendig materiale brukt innvendig. Det var også fukt og styrofoam-plater på yttervegg, forklarer han om funnene han gjorde.
Oppdagelsen i tredje etasje kom mye senere.
– Vi var ferdige med badet og holdt på å montere kjøkken og hadde lagt parkett i stuen. Så kom det mye nedbør, og det begynte å dryppe i taket på kjøkkenet. Det var helt på innspurten av prosjektet, forklarer han.
– Da åpnet vi opp for å se hva det var for noe. Da var det ikke noe igjen av finerplatene. Membranen hang mellom bjelkelaget, fyllt med vann. Det dryppet vann mellom det som var igjen av bjelkene.
– Hvis denne konstruksjonen hadde stått i noen år til uten utbedringer, hvilke risikoer hadde det vært da funksjonsmessig?, spør NRKS advokater.
– Da ville det brutt sammen. Det var råtnet flere bjelker. Til slutt bærer den ene så lite at det ville kollapset, svarer han.
Det er satt av to dager til rettssaken.