Fredag morgen publiserte Aftenposten en kommentar hvor avisen beklager artikkelen «Dette skjedde på MS «Thorbjørn»» fra 2012.
Artikkelen baserer seg på avhørene fra dem som var ombord på MS Thorbjørn og overlevde terrorangrepet 22. juli.
Artiklen ble kritisert i etterkant av publisering og klaget inn til PFU. Aftenposten ble ikke felt da saken ble behandlet.
Nesten ti år etter publiseringen velger Aftenposten å likevel beklage artikkelen.
Nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen forteller at Aftenposten har brukt tid på å gå gjennom denne saken.
– Ingen av dem som var redaktører for ti år siden jobber i Aftenposten i dag. For oss var det viktig å bruke tid på å lese gjennom og se på vurderingene som ble gjort da. Vi har konkludert med at den burde vært løst på en mer hensynsfull måte, sier Strøm-Gundersen til Medier24 og fortsetter:
– Intensjonen med artikkelen den gang var å klargjøre hvilke rolle fergen hadde. Artikkelen ble skrevet for å klargjøre det, med den burde vært løst på en annen måte, legger hun til.
Ble gjort oppmerksom på artikkelen
Denne uken la Lars Fjærli Hjetland, som var en av dem som var om bord i fergen, ut en Twitter-melding om hans opplevelse etter at Aftenposten publiserte avhøret hans.
«Høsten 2011 valgte Aftenposten i en sak om MS Thorbjørn å trykke lekkede detaljer fra mitt og andres politiavhør. Jeg forsøkte å stoppe dem. Det var et avhøret om mitt mest sårbare øyeblikk og innholdet skulle brukes i en sak mot oss ombord. Aftenposten hørte ikke på meg», skrev Hjetland på Twitter.
– Hvorfor tok det Aftenposten nesten ti år å beklage artikkelen?
– Dette henger sammen med at vi fikk en henvendelse fra Hjetland som gjorde at vi gikk inn i artikkelen. Så ønsket vi å gjøre en vurdering så grundig som mulig. Jeg synes det er bra at han tar kontakt og gjør oss oppmerksom på saken, svarer Strøm-Gundersen.
Hun forteller at Aftenposten har vært i kontakt med Hjetland, tidligere AUF-leder Eskil Pedersen og tidligere redaktører i Aftenposten.
Strøm-Gundersen beskriver en god dialog med de overlevende fra terrorangrepet.
– Viktig å gjøre det grundig
I anledning ti-års markeringen av 22. juli har flere Utøya-overlevende kritisert mediene og debattklimaet de var med å skape etter terrorangrepet.
Tirsdag beklaget Dagens Næringsliv en lederartikkel fra august 2011. Onsdag skrev Bergens Tidende at de ikke ville publisert en kommentar som de trykket i 2012.
Flere har påpekt at Aftenposten også burde se over artikler og kommentarer som har blitt publisert i etterkant av 22. juli.
– Hvorfor tok det så mange dager fra kritikken kom til at Aftenposten beklaget?
– Som nevnt så handler det om at ingen av de som var redaktører for ti år siden er i redaksjonen lenger. Vi hadde behov for å bruke tid på lese artikkelen og snakke med de involverte. Jeg synes det er greit å bruke den tiden da det er viktig at det gjøres grundig.
– Vil det være aktuelt for Aftenposten å se på flere artikler?
– For oss tenker jeg det er utelukkende positivt at noen tar kontakt om de opplever våre journalistiske metoder som vanskelig. Vi har brukt tid på å diskutert vår egen journalistikk internt, men vi har ikke til hensikt i å gå inn hver enkelt sak fra den tiden, da det er utrolig mye materiale.