I ett års tid har NRK jobbet med et større mangfoldsprosjekt som skal være et rammeverk for allmennkringkasterens arbeid med mangfold fremover.
I dette arbeidet har NRK valgt å utvide mangfoldsbegrepet som de opererer med.
Det forteller prosjektleder Siri Antonsen, som til daglig er tilgjengelighetssjef i NRK.
– Når man sier mangfold i dag, så tror jeg de fleste umiddelbart tenker på flerkulturelt mangfold. Men det er jo mye større enn det, sier Antonsen til Medier24.
Skal fokusere på fire kjernegrupper
Mangfoldsbegrepet i NRK skal nå inneholde 18 ulike grupper eller kategorier.
Det gjelder blant annet alder, kjønn, funksjonsgrad, språk og mye mer (se faktaboks for hele oversikten).
NRK har tatt utgangspunkt i Norsk Standardisering sin definisjon på mangfold, og samtidig endret slik at den passer inn hos allmennkringkasteren.
Antonsen forteller at NRK i større grad vil tenke mangfold både i innhold og i organisasjon.
– Innhold er selvfølgelig kjernevirksomheten vår. Men vi må også ha det i organisasjonen hvis det skal speiles godt nok ut i innholdet, sier hun.
NRKs tilgjengelighetssjef forteller at selv om de utvider begrepet med 18 konkrete kategorier, så vil de ikke fokusere like sterkt på alle samtidig nå.
Allmennkringkasteren vil derimot fokusere spesielt på fire kategorier innenfor mangfold: flerkultureltmangfold, funksjonsmangfold, kjønns- og LHBT+-mangfold og språkmangfold.
Mangfold i NRK:
Alder, kjønn, funksjonsgrad, språk, dialekt, livssyn, utseende, kjønnsidentitet, seksuell orientering, utdanning, erfaring, kompetanse, interesser, familiesituasjon, geografisk-, sosial, etnisk og/eller kulturell bakgrunn.
– Risiko for at man misforstår hverandre
Antonsen forklarer hvorfor de velger å fokusere på de fire kategoriene.
– Vi er ikke bra nok på flerkulturellmangfold selv om vi har jobbet en god del med det. Funksjonsmangfold er ikke helt nytt siden vi begynte å se på det i 2019 for å speile det i innhold. Men også her må det gjøres et mye større arbeid, ikke minst i organisasjonen.
Hun viser til at NRK over lang tid har jobbet med å ha en god balanse mellom kvinner og menn.
– Der har vi lyktes ganske godt, både i innhold, i ansettelser og på ledernivå. Men så har vi fortsatt en jobb å gjøre når det gjelder kvinner som kilder i nyhetssaker. Så må vi også ha fokus på LHBT+, fortsetter Antonsen og påpeker at NRK har et spesielt ansvar for språk.
– Hvorfor ønsker NRK å utvide mangfoldsbegrepet nå?
– Det er greit å minnes på at vi alle er en del av mangfoldet, og at ingen bare er en ting. Jeg er for eksempel ikke bare tilgjengelighetssjef, men også kvinne, østfolding, datter av en som er døv, dårlig kokk, og mye mer, svarer Antonsen.
Hun forteller videre at i de fleste situasjoner i hverdag tilhører hun majoriteten, og kjenner seg igjen i mye av NRKs innhold. Samtidig understreker hun at ikke alle som gjør det.
– Når vi øker innsatsen med å speile flerkulturelle, funksjonshemmede, språk, kjønn og LHBT+ vil vi få nye historier, perspektiver og programmer. Et større mangfold i innholdet håper vi også vil bidra til mer nysgjerrighet, kunnskap og respekt for våre medmennesker. Den overordnede visjonen er at alle skal føle at de hører til.