Bjørn Tore Grøtte er radiosjef i NRK.
Bjørn Tore Grøtte er radiosjef i NRK.

MENINGER:

NRK P1+ ønsker fortsatt å spille en viktig rolle i livet til folk

«Men når vi har mindre penger, må vi rett og slett snu på krona og se på hvordan vi kan lage en så god kanal som mulig», skriver Bjørn Tore Grøtte, kanalsjef NRK radio.

Publisert

Det har de siste dagene vært mye diskusjon om framtiden til NRK P1+, blant annet i sosiale medier og på ulike debattsider. Eldregeneral Odd Grann har samla en imponerende gjeng under paraplyen «Ja til eldre» på Facebook, hvor flere uttrykker en redsel for å miste favorittkanalen sin.

Som kanalsjef setter jeg stor pris på engasjementet. Det er imidlertid en utfordring at det skapes skremmebilder i debatten.

NRK P1+ er – og skal være - en viktig kanal for oss i NRK. Det fikk jeg også forsikra Grann om, da jeg var så heldig å få møte han og snakke i flere timer tidligere i uka.

Det er riktig at P1+ har et mindre budsjett i år enn vi hadde i fjor. NRK må spare over 300 millioner kroner i 2023. P1+ er, i likhet med andre redaksjoner, ikke unntatt slike sparetiltak.

På underskriftskampanjen «Redd innholdet i P1+, det haster», slås det fast at NRK raserer kanalen, at program vingeklippes, og at tilbudet blir langt dårligere.

Realiteten er at det er for tidlig å si hva det nye budsjettet betyr for innholdet. Akkurat nå jobber dyktige radiofolk med hvordan vi kan snu oss, for å lage et så godt innhold som mulig.

Men det som er helt sikkert, er at det også med nye rammer blir mulig å lage god radio, med vett og forstand – som tar den voksne lyttergruppa på alvor. I mandatet som utviklingsgruppa jobber med står det blant annet: NRK P1+ skal ta vare på NRKs radiotradisjon, kanalen skal være for en godt voksen lytter, blant annet for de som synes NRK P1 er for «ung».

I dialogen med Odd Grann har jeg også fortalt at vi i P1+ blant annet viderefører det vi synes er viktig om god hørbarhet, riktig tempo og tone. Her skal lytteren fortsatt få det gode selskapet hun ønsker, og vi prøver å finne en «åpningstid» og et sendeskjema som kan passe til behovet og rytmen til den voksne målgruppa.

På NRK P1+ skal det være kjente stemmer, og vi ønsker fortsatt å spille en viktig rolle i livet til folk, blant annet ved å ta opp saker som angår gruppen, for eksempel digitalisering og andre utfordringer, som også har blitt snakket om her inne. Det vil fortsatt være program hvor folk kan få snakke ut, og det vil være mulighet for gjester som har noe på hjertet.

NRK P1+ skal fortsatt sørge for god allmennkringkasting, sammen med de andre tilbudene fra oss i NRK. Både NRK P1, NRK P2, NRK Klassisk, NRK Nyheter, NRK1 og NRK2 brukes hyppig av den eldre befolkningen i landet, i tillegg til P1+.

Men når vi har mindre penger, må vi rett og slett snu på krona og se på hvordan vi kan lage en så god kanal som mulig.

Et mindre budsjett betyr at vi også må gjøre ting annerledes. Det har jeg tro på at vi får til, det er radiohåndverkere av rang som jobber med utviklinga – og som skal være NRK P1+ også framover.

Og de har engasjerte og smarte lyttere som kommer til å bidra til å lage en god kanal.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til [email protected].

Powered by Labrador CMS